Как птиците се оцветяват в червено? | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

БИОЛОГИЯ
Как птиците се оцветяват в червено?
Развъдено преди почти един век, канарчето с червен фактор е кръстоска между опитомени жълти канарчета и дива червена скатия.

23 Май 2016 08:43
0

принтирай

|

текст

Откъде някои птици са получили своите ярки червени цветове?

Нови изследвания са идентифицирали генетичен ензим у птиците, който преобразува жълтите пигменти от тяхната храна в червени пигменти по клюновете, перата и кожата им. Червеният цвят е много важен за птиците, защото играе активна роля при чифтосването, защитата и демонстрацията на генетични качества.Проучването, публикувано в   Current Biology, показва ген, който е отговорен за червената пигментация при птиците. Изследването, направено от португалски еволюционен биолог, американски биохимик и биолог от Вашингтон, сравнява опитомени жълти и червени канарчета.

Развъдено преди почти един век, канарчето с червен фактор е кръстоска между опитомени жълти канарчета и дива червена скатия.
 

„Открихме ген, който кодира ензима, позволяващ превръщането на жълто в червено при птиците“, казва един от авторите на проучването. „За да произвеждат червени пера, птиците превръщат жълтите хранителни пигменти, известни като каротеноиди, в червени пигменти и след това да ги депозират в перата си“, добавя той.

Етипът на д-р Никълъс Манди от Университета Кеймбридж изолирал ген, наречен CYP2J19, който кодира ензим, принадлежащ към семейството на протеините от семейството на „cytochrome P450“.

Точно този ген бил изолиран и от друга група биолози, която работела по същата тема паралелно с екипа на д-р Мънди. 

„Семейството на cytochrome P450 е много голямо и те са много известни, закщото представляват гени, които метаболизират повечето от медикаментите в тялото. Като голямо част от тхя са в черния дроб“ – казва д-р Мънди.