Най-интересните и големи аквариуми в света

13
Добави коментар

Животни

Зад дебелите стени на едни от най-големите аквариуми в света живеят хиляди малки и големи риби, кръвожадни акули и очарователни пингвини. Да се разхождаш из подводните тунели и да наблюдаваш безметежния живот на морските обитатели, е невероятно изживяване. Нека видим кои са най-атрактивните аквариуми по света.

Аквариум на два океана – Кейптаун

За желаещите да посетят най-големия аквариум в южното полукълбо, Южна Африка е правилната дестинация. Характерно за него е, че представя флората и фауната на видовете, населяващи водите, в които се срещат Атлантическия и Индийския океан. Там отблизо може да се види как живеят повече от три хиляди водни обитатели, включително акули, риби, костенурки, ракообразни и пингвини. В аквариума има седем постоянни галерии, както и една за хищници и друга за морски растения.
 

Аквариум в Атланта

Към днешна дата в Атланта се намира най-големият аквариум в света. Стъклената грамада побира 30 млн. литра вода и е дом на 100 000 морски животни и риби. За по-лесна ориентация аквариумът е разделен на 60 тематични секции. В едни от тях могат да се видят гигантски китови акули, в други – скачащи делфини, в трети – любовната игра на крокодили албиноси, а по-смелите могат да нахранят хищните пирани. Най-популярната зала се нарича „Тропически гмурец“, където в плитки води плават малки скатове. Често децата изпадат в искрен възторг, когато успеят да ги погалят по гърба.
 

Аквариум в Дубай

Аквариумът се намира в най-обширния развлекателен и търговски център в близкия изток – Дубай мол. Той е включен в книгата за рекордите на Гинес като най-големия закрит аквариум в света. Съоръжението побира 10 млн. литра вода, в която плуват 30 000 морски създания. Срещу допълнително заплащане любителите на силни усещания могат да се потопят в аквариума в специална стоманена клетка и да плуват сред акули и скатове.
 

Аквариумът „Подводен свят“ в Сингапур

Сингапурският „Подводен свят“ се намира на остров Сентоса и разполага с повече от 3000 морски обитатели. Основна атракция е делфинариумът, където има ежедневни представления.
 

Аквариум в Барселона

Един от най-големите аквариуми в Европа е този в Барселона. Там живеят повече от 11 000 морски обитатели, разположени в 35 отделни зони, а под тях се помещава дълъг 80-метров тунел с прозрачни стени. Посетителите могат да видят акули и скатове, а опитните водолази имат възможността да се гмуркат сред морските хищници.
 

Аквариумът „Чурауми“ в Окинава, Япония

Открит през 2002 г., „Чурауми“ се помещава в триетажна сграда, където са разположени 77 отделни аквариуми. На това място може да се види цялото разнообразие на океана. Там живеят 80 вида корали, сред които плуват както малки тропически риби, отглеждащи се в домашни условия, така и величествени акули, китове и скатове. Това е единственото място в света, където в изкуствени условия се отглеждат китови акули и манти.
 

Аквариум в Анталия

Разположен в сърцето на Анталия, комплексът е известен с това че там се намира най-големия тунел аквариум в света, дълъг 131 метра и широк 3 метра. Зад стените му се помещават 40 тематични зони и в този воден рай посетителите могат да видят едни от най-отровните, колоритни и интересни морски видове.
 

Аквариум Чимелонг, Китай

Благодарение на големината и видовото разнообразие, аквариумът постига пет световни рекорда и при откриването си на 28 януари 2014 г, заслужено попада в книгата за Рекордите на Гинес. В рамките на парка има седем тематични зони, всяка от които представлява различна част от океана. Общият обем на солена и сладководна вода е 49 млн. литра. Декорацията на аквариума се състои от десет китови акули, петнисти и бели делфини.

 
25. Акулите средно имат 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби,&nbspповече

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят&nbspповече