Домейн име – domain. Domein имена. Domain име

1
Добави коментар

Всичко за домейн

Често и много хора, които сега навлизат в света на глобалната реклама, искат да притежават собствено място, с което да представят себе си или дейността си и при които нуждата от изработка на уеб сайт едва сега се налага си задават хиляди въпроси. Нека започнем от самото начало и с кратки разяснения кое и какво е и защо ни е нужно.

На първо място нека дадем определение на домейн. Наречието значи името на вашия уеб сайт. Това име се записва в адресната лента от браузъра и то води до отварянето на самия сайт. Домейнът е първия от нужните и важни компоненти за откриване и отваряне на сайта.

Кога се купува домейн:

Всеки сайт налага нуждата му. Всеки уеб сайт има уникален домейн, а той представлява името му;

Има домейни, които са съпроводени от поддомейни, а те от своя страна насочват към сфера или вид дейност.

С домейна, ръка за ръка върви хостинга. Целта на домейна е да указва запис, с кой сървър се разполага уеб сайта.

Всеки актуален домейн съдържа латиница или кирилица, може да има тире, цифра и други знаци, но не могат те да служат за начални. Дължината на домейна се определя в рамките на известен брой знаци, които най-често не бива да са по-малко от 4 и над 63.

Регистрация на домейн с изписана кирилица може да се допусне. Такъв вид домейни се кодират по специален ред. Така например при задаване на името сайта автоматично се отваря, а в някои браузъри може да изпишат и в адресната лента кодиран домейн. Често наблюдавано при домейни на кирилица, че не позволяват използване на електронна поща (e-mail).

Всеки домейн се идентифицира в интернет и е важно този срок да се следи за изтичане и това, да не се допуска. При изпускане на срока се губи собствеността над него. Друго характерно за домейнът е, че може да се поддържа и без закупуване на хостинг. Последният може да бъде закупен, когато настъпи време за неговата актуализация.

 

Домейн име