Вижте програмата за празничния 24-и май в Бургас

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

И тази година Бургас ще отбележи Деня на славянската писменост и българската просвета и култура с пъстра програма. Началото на празника ще бъде дадено в 10:30 часа с традиционното шествие по случай 24-ти май.

Тази година се очаква в манифестацията да се включат близо 6 000 души, сред които ученици от 31 училища, деца от 24 детски градини, студенти от двата бургаски университета, преподаватели и представители на културни институции в града. Процесията ще тръгне в 10:30 часа от пл. “Тройката” и ще премине през ул. “Александровска” и ул. “Богориди” до КЦ “Морско казино”.

За осигуряване на безопасното преминаване на шествието, пресечките на ул. “Богориди” – улиците “Лермонтов”, “К. Фотинов”, “Цар Симеон I”, бул. “Демокрация” ще бъдат затворени за движение. На кръстовищата ще бъдат разположени полицейски екипи.

В 11 часа започва празничния концерт на Открита сцена “Охлюва”. Той ще премине под мотото „Българино, знай своя род и език”. Час по-късно, на пл. “Атанас Сиреков” ще прозвучи и “Фолклорна палитра”.

За десети път Бургас ще избере и своя “Млад художник на годината”. Призът ще бъде връчен в Дружеството на художниците /ул. “Александровка” 22 / от 12.00 часа. За престижната статуетка се състезават Николай Ангелов – Гари, Надя Пеовска и Калоян Колибаров.

Между 11 и 16 часа край Пантеона ще бъде разположена и “Свободна книжарница”. Инициативата позволява на любителите на литературата да разменят четива. Всеки желаещ може да се включи като остави книга и/или вземе някое от оставените на място томчета.