Ивайло Аспарухов: Касев уби Локомотив, поиска 300 000 от турци

1
Добави коментар

Ивайло Аспарухов: Касев уби Локомотив, поиска 300 000 от турци

Ивайло Аспарухов е роден на 31 март 1971 г. Юноша е на Локомотив (Сф). Играл е още за Беласица (Петрич), Локомотив (ГО), Черноморец (Бс), македонските Скопие и Слога Югомагнат, словенския Приморие и гръцкия Етникос (Атина). Шампион и носител на Купата на Македония със Слога. През 1998 г.става голмайстор №1 на македонското първенство с 24 попадения. Бил е треньор на Академик (Сф), Левски (Долна Баня), Беласица (Пч). Работил е в ДЮШ на Левски. Бил е и селекционер на БФС за Северозападна България, както и директор на ДЮШ на Локомотив (Сф). През последния сезон беше играещ треньор на четвъртодивизионния Торнадо (Безден), за кратко беше и спортен директор на столичното Локо. Аспарухов е един от най-добрите познавачи на детско-юношеския футбол у нас. С него разговаряме по актуални теми, касаещи родния му клуб.

–Г-н Аспарухов, вашият любим отбор – Локомотив (Сф) спечели на практика първото място в окръжната група и е само на крачка от Югозападната „В“ група. Чуват се слухове и за прескачане на едно ниво и участие в „Б“ група направо от новия сезон. Реално ли е това според вас?
-Не, не мисля, че ще се случи точно това. Според мен задължително в този казус трябва да се намеси държавата и лично премиерът Бойко Борисов. Тук искам да уточня едно нещо. Най-големият виновник за изпадането на Локомотив до най-ниското ниво на футбола ни се казва Петър Касев. Това лице буквално загроби любимото Локо. Чудя, се, недоумявам защо на това лице държавата отпуска милиони за субсидии. Държавата му отпуска, а това е човек, който няма никакво понятие от футбол, който не дава дори и стотинка за футбола, който взе по странен и криминален начин Локо (Сф). Не зная каква му беше истинската цел. Намерих му хора от Турция. Те бяха готови да вземат клуба. Касев само трябваше да се откаже от претенциите си. Клубът имаше около 1,2 милиона лева задължения към хазната, към НАП по-точно. Но това лице, Касев имам предвид, излъга за пореден път. На последната среща с турските потенциални инвеститори той поиска от хората 300 000 лева. И те се отказаха. Попитаха го директно в очите: „Господин Касев, какво купуваме от вас? Имате ли стадион?“ Той отвърна: „Не, нямам“. Пак го питаха: „Имате ли футболисти“ – „Не“. „Имате ли школа?“ – „Не“. „Тогава какво купуваме? Една марка – „Локомотив“, която вие не можете да издържате.“ Това му казаха турците. И той не знаеше как да им отговори. Бизнесмените му се изсмяха, казаха му, че е луд. Идваха 2-3 пъти до София. Изгубиха си времето. Сега отборът няма да играе една година никъде. Което автоматично означава, че клуб с 86-годишна история отива по дяволите.
–Касев обаче държи в момента марката и емблемата на Локомотив…
-Сигурно е така. Но какво от това, след като Локомотив е унищожен на практика. След като автентичният тим не играе никъде, бива заличаван от регистрите.
–Добре, след като разбирате, че този човек е несериозен, да не кажа по-голяма дума, защо му се доверихте през лятото на 2015 г.?
-И аз не зная какво се случи. Доверих му се, но си патя за наивността, която проявих. Едва ли не всеки ден по 40 души ми се обаждат. Търсят си заработените по две заплати. Чудя ме се на акъла на този Касев…Айде, отначало го унищожи клуба. Но сега имаше шанс да направи нещо добро – не да го възроди, но поне да го даде на човек, който може да бъде полезен. Какво ли не обещаваше Касев – че има сериозни банкови гаранции, че бюджетът щял да бъде 3,6 милиона лева, че Локомотив ще живее добре и други подобни. Сладко лъжеше този човек. Но истината излезе съвсем друга и доста горчива при това. Явно този човек си е такъв – обича да лъже. Не държи на думата си. Искам да апелирам към държавата: какви са тези хора, които отпускат на Касев милиони? Този, щом лъже във футбола, явно лъже и в бизнеса. И прави всички хора на маймуни. Съжалявам, че се подведох по този перманентен лъжец и му се доверих. До края на 2015 г. у вярвах. Обещавах на служителите от клуба, че всичко дължимо ще им бъде изплатено. Излязох наивник. Подведох хората, извинявам им се. Касев се подигра с тях. Обеща: „Давам клуба, давам всичко“. И накрая… Човек се учи, докато е жив. Касев е затворена страница за мен.
–Какво е мнението ви за хората, които се опитват да възродят Локомотив?
-Похвално е, свалям им шапка, за това, което правят. В тези трудни времена е истински героизъм да се захващаш с тази кауза. Г-н Иван Василев направи изключително много. Желая му успех. Но все пак съм длъжен да кажа, че това не е истинският Локомотив, макар че е припознат от феновете. Истинският Локомотив го фалира Петър Касев. Въпреки всичко, въпреки споровете, аз съм си рожба на Локомотив. Харесвам Антон Велков като треньор. Организацията, която е създал като изпълнителен директор Бойчо Величков, е добра.
Когато Локо 1929 влезе в професионалния футбол ще ги подкрепям на всички мачове. Ще бъда винаги на стадиона. Това мога да кажа на този етап.
–Нека сменим рязко темата. Вие бяхте играещ треньор на Торнадо (Безден) през миналия сезон. Какво е нивото на футбола в Софийската областна група?
-Нивото е добро. Трябва да се подобрят обаче условията, при които играят и тренират момчетата. Аз отидох в началото на първенството в Торнадо (Безден). Поканиха ме Стефан и г-н Григоров. Целта беше да им се помогне. Доведох осем млади играчи, повечето от които още на полусезона заиграха в по-класни първенства. Даже едно момче отиде в Италия. Силвио Данаилов – централен защитник. Вече се подвизава в Серия С. Найджъл Георгиев рита в Ботев (Враца), вратарят Ивайло Крушарски пази в Локомотив (Мездра), в Гоце Делчев отиде Теди Александров.
–Кои отбори се открояваха над останалите?
-Най-добрите бяха ОФК Костинброд. Те заслужено спечелиха първото място в нашата група. В лицето на Росен Крумов имат отличен треньор. Взеха и 10-12 души от Торнадо. Де факто разбиха отбора на Безден. Той в продължение на доста години завършваше все на първо място, но заради липсата на детско-юношеска школа не изпълняваше лицензионниет изисквания за „В“ група. Малко под Костинброд като ниво са Чавдар (Етрополе). При тях се открои Георги Борисов, който е набор 1992, център-нападател и е юноша на Локомотив (Сф). Останалите тимове са равностойни. Всеки може да победи всеки. Важното е, че има старание, има желание. На мен ми харесва този метод – по-големите отбори като Спортист (Своге), като Костинброд и Чавдар да отиват нагоре, а останалите като Драговищица, Безден и Драгоман и Алдомировци да дават кадри за по-горните дивизии. Това е пътят за развитието на младите таланти.
–Как се издържа вашият клуб?
-В основата на успехите са двама души – Стефан Борисов и Димитър Григоров. Средствата не са и кой знае колко около организацията на домакинските мачове – по 400 лева. Навън гостуването ти излиза 200-300 лева. Общината помага годишно с близо 3000 лева и …така. Но най-вече разчитаме на Григоров.
–Какви са амбициите на клубното ви ръководство?
-Вижте, имаше спечелен проект на стойност близо 3 милиона лева в Безден. Но докато се намесва политиката в спорта трудно ще се получат нещата. Кметът на Костинброд е от ГЕРБ. А в Безден кметицата е независима. И сега е спрян този проект само защото госпожата не е членка на управляващата политическа сила. Това според мен е глупост и не му прави чест на кмета на Костинброд да прави такива неща. Независимо кой цвят защитаваш ти трябва да помагаш на младежта и спорта, а не да пречиш. Всичко друго е недостойно. Нашето игрище в село Безден е дадено на частници, вместо тези хора да бъдат обезпечени от общината, а теренът да остане за спортни цели. Как иначе ще върнем децата? Все пак проектът е спечелен, става въпрос за 3,5 милиона лева…Малко пари ли са?С тези средства може да се изгради стабилна школа, да се атакува „В“ група. В предишните 10 години местният Торнадо винаги завършваше на първо място, но все не изпълняваше лицензионните изисквания. Нямат деца, нямат, школа, не могат да отидат нагоре.
Милен ДИМИТРОВ