Обама сменя Белия дом за този дом

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

 

Мандатът на Барак Обама приключва на 19 януари 2017, когато в президентската резиденция в Белия дом ще се нанесе Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп. А може би друг президент, който ще бъде избран на 8 ноември.

Барак Обама вече обяви, че няма намерение да напуска столицата Вашингтон и да се върне в семейната къща в Чикаго – докато не завърши гимназия дъщеря му Саша през 2018.

Както съобщи CNN, вече е известен новия дом, който ще се превърне в „Каса Обама“, който се намира на две мили от Белия дом  в луксозния квартал Калорама.

Къщата с площ 760 кв.м. разполага с девет спални и четири бани. Стойността й е $6 млн., а месечният наем – $22 000. Посредник в сделката е агенцията за недвижими имоти Zillow, откъдето разкрили за CNN, че собственик е бившият прес — секретар и личен съветник на президента Бил Клинтън – Джо Локхарт.

След като напусна прес службата на Белия дом Локхарт стана шеф на комуникациите на Facebook, след което беше изпълнителен директор на своята консултантска и пиар компания Glover Park Group, а от миналата година е вицепрезидент по комуникациите на Националната футболна лига (NFL).

Съпругата на Локхарт – Джована Грей Локхарт – е издател на списание Glamour и също живее в Ню Йорк. Така че къщата им във Вашингтон стои празна.

След като се премести семейство Обама ще се настани в най-луксозната част на Вашингтон, в близост от парка Рок Крийк, където живеят много дипломати и се провеждат много изисквани VIP-приеми. Къщата е достатъчно просторна, за да подслони както майката на Мишел – Мариан Робинсън, която не е добре със здравето, така и солидната президентска охрана, която ще го придружава до края на живота му.

Къщата е съвсем близо до „Масачуцетс Авеню“, известно като „кварталът на посолствата“.

Две къщи по-надолу по улицата е къщата на Тони Подеста, един от най-активните лобисти на Демократическата партия и брат на Джон Подеста, който в момента е шеф на предизборния щаб на Хилъри Клинтън.

Тони Подеста е известен в квартала като най-големия купонджия, който се слави с най-вкусните „пица — партита“ в квартала – заради своята пещ на въглища в градината, изградена от италиански майстори.
 

Вестник „Ню Йорк Таймс“ пише, че новият дом на Обама има дълга и богата история: построен е през 1928 от Ф.Моран Конайхи, известен строителен предприемач, изиграл огромна роля за превръщането на Калорама в луксозен квартал. По-късно той става министър на благоустройството при президента Дуайт Айзенхауер.

По-късно къщата е купена от капитан Чарлз Хамилтън Мадокс, ветеран от двете войни, инженер изобретател, създал и тествал първата радиокомуникационна система за самолети. Неговата дъщеря Мюриел Мадокс е успешна актриса, сценаристка и писателка, играла заедно с Марлон Брандо във филма „Мъжете“ на Фред Зинеман.

Тук са живеели много политици като Уудроу Уилсън, Хауърд Тафт, Франклин Рузвелт, Хърбърт Хувър, сенаторът Едуард Кенеди. До миналата година в Калорама живееше и бившият министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, но той я продаде.