Започва подводната операция за „черните кутии“

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Подводната част от операцията по издирване на останките и черните кутии на пътническия самолет на „EgyptAir “, разбил се в Средиземно море, ще започне в следващите дни, съобщи френското Бюро за разследване на самолетни катастрофи (ВЕА).

„Подводното издирване ще започне в следващите дни, след пристигането в зоната на катастрофата на хидрографския кораб Laplace на френските ВМС“, се казва в съобщение на бюрото. По-рано беше съобщено, че в издирването на отломките на самолета ще се включи компанията Alseamar, специализирана в дълбоководни операции. 

Вчера бе съобщено, че в Средиземно море е прихванат сигнал от аварийния радиомаяк (Emergency Locator Transmitter – ELT) разбилия се самолет А320 на авиокомпанията „EgyptAir“.  

Според Айман ал-Мукадам, председател на египетската разследваща комисия, „на основата на сигнала от радиомаяка се установява неговото местонахождение в радиус от пет километра.“ Този уред се задейства веднага след стълкновение на самолета със земята или с водна повърхност и започва да предава точните координати на машината. 

 

 

Ал-Мукадам пояснява още, че самолетът „Airbus“ е притежавал три такива уреда, един от които е бил разположен в самолетната опашка. Именно него търсят в момента, като откриването му ще позволи да се намерят нови отломки от самолета. Ал.Мукадам поясни, че 

Бордовите самописци на А320 все още не са намерени, допълва председателят на комисията и уточнява, че „тяхното търсене изисква сериозно техническо оборудване, тъй като те се намират на дълбочина над три хиляди метра“.

Пътническият самолет на „EgyptAir “, изпълняващ полет MS804 от Париж за Кайро, изчезна от радарите сутринта на 19 май над Средиземно море във въздушното пространство на Египет. На борда е имало 66 души.