Забраняват чужденци да купуват земя в България

1
Добави коментар

Забраняват чужденци да купуват земя в България

България получи официално предупреждение от Европейската комисия (ЕК) заради ограниченията в законодателството, свързана с покупката на земеделска земя от чужденци.

автор: Росина Георгиева

2016-05-27 11:23:00

2016-05-27 11:23:00

България получи официално предупреждение от Европейската комисия (ЕК) заради ограниченията в законодателството, свързана с покупката на земеделска земя от чужденци. Още 4 държави са получили такова предупреждение. Брюксел настоява 5-те държави са изменят законодателството си, което нарушава свободното движение на капитали и правото на свободно установяване. В един от най-използваните сайтове за обяви www.zemedelski.com може да се намери информация за най-актуалните статистики за развитието на земеделския сектор в районите на България.

Още през 2014 г. депутати от ГЕРБ, БСП и „Атака“ в предходния парламент въведоха забрана земята да бъде купувана от чужденци, но тя беше обявена за противоконституционна от Конституционния съд. Веднага след това законът беше поправен и беше въведено изискване за уседналост за купувачите на земя от физически и юридически лица. Росен Плевнелиев наложи вето на поправките, но то бе отхвърлено в пленарната зала.

Влизането в сила трябваше да бъде през 2015 г., но когато ЕК обяви, че започва наказателна процедура срещу България, датата се отложи. Въпреки всичко това поправките все още не са отменени.