Социални мрежи

1
Добави коментар

Маркетингът в социалните мрежи не е основното решение за предприемачите
Снимка: Ройтерс
Киманзи Констабъл е автор и блогър в KimanziConstable.com. В своя статия за Entrepreneur.com той разглежда ролята на маркетинга в социалните мрежи за компаниите.

Животът на предприемача е напрегнат. Прекарвате много часове в грижи за ръста на бизнеса и обслужване на клиентите. Освен това имате и нормалните житейски задължения. Като включите и семейството, изглежда, че седмицата не е достатъчно дълга.

Още по темата
Как компаниите да използват по-добре социалните мрежи?
Алън Стивънс: Повечето мениджъри не виждат зараждащите се кризи

Трябва да сте в крак с новите технологии и стратегии, за да може вашият бизнес да се развива и процъфтява. Интернет и социалните медии създадоха безпрецедентни начини за достигане на нови клиенти.

Накъдето и да погледнете има нови и интересни начини за използване на маркетинга в социалните мрежи. Има огромен брой дигитални агенции, които ви казват 100-те начина как бъркате в действията си в социалните медии.

Маркетингът в социалните медии стана новото SEO оптимизиране и постоянно ни казват, че това е най-добрият начин да достигнем до настоящите и бъдещите си клиенти. Има огромен проблем в този начин на мислене. Наблюдаваме го все повече с превръщането на компаниите за социални медии в публични дружества.

Казват ни, че трябва да имаме интересно съдържание, с което да достигнем до нашата публика, но това не е достатъчно. Днес трябва да плащаме, ако искаме да достигнем до публиката си. Възвращаемостта от тази инвестиция е под въпрос, а мнозина предприемачи нямат представа какво да правят по отношение на социалните медии.

Има ужасни истории за предприемачи, които са похарчили хиляди долари и са постигнали незначителни резултати при тази инвестиция. Пазарът на социалните медии може да е страхотен, ако бъде един набор от маркетингови инструменти. Разнообразната маркетингова стратегия е най-добрата такава.

Има стратегия, с която мнозина предприемачи са запознати и тя се нарича правилото 80/20. Търсиш кои 20% от стратегиите си можеш да използваш, за да постигнеш 80% от резултата си. Маркетингът в социалните мрежи не е стратегия на 20-те процента.

Започнахме тази статия с въпроса колко са заети предприемачите. Откриването на стратегиите „20%“ ще ви помогне да си върнете времето и едновременно да имате по-добри резултати за своя бизнес.

Вместо да се фокусиране върху маркетинг в социалните медии, или SEO (оптимизация за търсачки), или някой от другите стотици начини за маркетинг, обърнете фокуса си към постигането на експозиция на аудиторията си.

През юли 2014 г. написах първата си статия за The Huffington Post. Малко след това започнах да пиша за Entrepreneur.com. Мои статии са включвани в голям брой други издания, включително NBC News. Това е стратегия на 20-те процента.

Резултатите бяха:

– Присъствието ми в социалните медии се увеличи с 86%.

– Имейл листът ми се увеличи от 3 000 души на 19 000.

– Бизнесът ми процъфтява.

Накъдето и да погледнете има страхотни възможности за развитие на вашия бизнес и за това да изпратите посланието си до целевата аудитория по по-добър начин. Има сайтове с голям авторитет с милиони посетители всеки месец. Има подкастове, които са сваляни повече от традиционни радио предавания. Има блогове, които хората от цял свят четат.

Една статия или едно интервю може да направят повече за вашия бизнес, отколкото някога може да направи маркетингът в социалните мрежи и все пак вие ще увеличите присъствието си в социалните медии.

Знам какво някои предприемачи, четящи това, си мислят: „Аз не съм писател“. Стивън Кинг казва, че „писането е рафинирано мислене“. Може да не сте това, което бихте нарекли „писател“, но имате мисли и начини на мислене за това, което вашата публика иска да знае.

Днешната технология улеснява изкарването на тези мисли от главата ви. Можете да използвате програма или устройство за транскрибиране на реч в текст или услуга за транскрипция. След това можете да наемете редактор, който да изчисти мислите ви и да редактира текста.

След това вземате тази статия и се опитвате да я публикувате в авторитетни уебсайтове или блогове от вашата ниша.

Експозицията в няколко ключови места ще помогне за ръста на всяка част от вашия бизнес без усилието и парите, които са нужни за достигането на малкия брой хора от социалните медии. Това е стратегия „20%“, която ще помогне за ръста на вашия бизнес по начин, който не сте мислили за възможен.

Не вярвайте на всички приказки за пазара на социалните медии. Това може да е страхотен метод за достигане на вашата аудитория, но трябва да е само част от вашата цялостна стратегия. Фокусирайте се върху стратегиите „20%“ и си върнете най-важния ресурс: времето си.