Времето през юни: Хлад и дъждове до началото на лятото

3
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Температурите падат още в първите дни на месеца, валежите продължават с условия за градушки

През юни се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7 и 12 градуса, а най-високите – между 30 и 35 градуса.

Месечната сума на валежите като цяло ще бъде над нормата, неравномерно разпределени, прогнозира пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Марияна Попова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Средната месечна температура за по-голямата част от страната ще бъде между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма – около 23 градуса, за високите полета между 17 и 19 градуса, а в планините между 7 и 12 градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините ще е между 60 и 90 л/кв. м, по Черноморието и долината на река Струма – между 40 и 60 л/кв. м, а в планинските райони се очакват да паднат от 90 до 140 л/кв. м.

През първата и втората десетдневка на месеца въздушната маса над страната ще остане неустойчива, с условия за чести превалявания и гръмотевична дейност. В отделни дни се очакват интензивни валежи и градушки.

След горещите дни в края на май още в началото на юни температурите ще се понижат и през повечето дни от този период ще бъдат по-ниски от средните, въпреки че след 15-и постепенно ще се повишават.

През третата десетдневка има тенденция за относително стабилизиране на атмосферата – валежите ще бъдат на по-малко места, ще има повече слънчеви часове. Температурите ще се покачат още и вече ще са близки до обичайните за юни.

Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 1,34 ч., когато е лятното слънцестоене. Това е и най-дългият ден в годината с продължителност 15 часа и 19 минути.

Източник: агенция „Фокус“