Най-лошите и най-хубавите плажове у нас през лято 2016

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

10 плажа и едно яхтено пристанище са носители на „Син флаг“, само три са плажовете, които са оценени като „лоши“ от Европейската агенция по околна среда

Черноморието ни вече е щурмувано от летовници, но екоинспектори предупреждават, че къпането не навсякъде е безопасно. Рискуваме да прекараме ваканцията със стомашно-чревни проблеми, ако се къпем в морето на централния плаж в Лозенец, както и Централния и Офицерския плаж във Варна, съобщава Нова телевизия.

В началото на всеки сезон Европейската агенция по околна среда (EEA) оповестява къде морето е чисто и къде – не. Целта е туристите да бъдат ориентирани, преди да изберат дестинация за почивката си.

Виж още: Ройтерс: Българските курорти печелят туристите със сигурност

Констатацията е, че като цяло качеството на водата за къпане се е подобрило с течение на времето – през 1991-ва на най-високите стандарти са отговаряли 56% от местата за къпане, а миналата година този процент вече е 87, сочат данните от почти 9600 водни обекта.

Изследванията се правят регулярно през целия сезон. На най-мръсните плажове обикновено има завишени норми на Ешерихия коли и чревни ентерококи. За хора със занижен имунитет, възрастни хора, деца и бременни жени дори леко завишение на нормите би представлявало опасност, обясняват експерти пред Нова телевизия.

Само 385 места в цяла Европа са с лошо качество на водата през 2015 г., като най-много са те в Италия (95 места, 1,7%), Франция (95 места, 2,8%) и Испания (58 места, 2,6%).

Виж още: Има поне 15 причини да не стъпваме на плажа

Тази година в класацията попадат 94 български зони за къпане, 67 от които са получили оценка „отличен“, а само три са определени като рискови. Всъщност някогашните морски бани във Варна отдавна са се превърнали основно в зона за развлечение, с множество заведения.

В курортите край морската столица по-ниска оценка има само плажът „Панорама“ до Златни пясъци, който миналата година беше сред трите най-лоши у нас. На 13 от останалите качеството на водата е отлично.

Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща 21 хил. плажа в целия Европейски съюз, Швейцария и Албания, а данните показват, че поне по отношение качество на водата страната ни заема една от челните позиции.

Виж още: Седем причини да обичаме Черно море

Тази година със „Син флаг“ са отличени 10 плажа у нас: Харманите на Созопол, Източният плаж на Поморие, Северният и Южният плаж на Слънчев бряг, Централният, Източният и Новият плаж на „Свети Влас“, плажът на курорта „Слънчев ден“, Оазис, Дюни, както и яхтеното пристанище „Марина Диневи“.

Целта на инициативата е да насърчи концесионерите на наградените плажове да предлагат отлична туристическа услуга в съчетание с разумно потребление на природните дадености и качествено, екосъобразно управление, обясняват от българското движение „Син флаг“.

От организацията отбелязват, че плажът „Оазис“ се включва за първа година и е заслужил достойно наградата. На BlueFlag.global могат да се видят всички отличени плажове и пристанища в света.

Виж още: Кои са плажовете със „син флаг“ за 2015 г. (видео)

Източник: Нова телевизия, EAOC, „Син флаг“