Перфектната домашна лимонада и защо лимоните са полезни

17
Добави коментар
efrea
efrea

С настъпването на лятото човешкият организъм има още по-голяма нужда от хидратиране, а освежаващите напитки са предпочитани в горещите летни дни. Какво по-хубаво, обаче, вкъщи по всяко време да можеш да си направиш студена освежаваща лимонада. Ефреа ще те запознае с ползите на лимона и ще ти представи рецепта за страхотна домашна лимонада, с която освен по-лесно, но и по-приятно ще преживееш горещите летни дни. 

Освен, че лимонът се използва за овкусяването на много ястия, той съдържа и много полезни вещества. Флавоноидите, които се съдържат в лимонения сок имат действието на антиоксиданти, ето защо лимоните се препоръчват при лечението на различни заболявания. 

Ето няколко причини, заради които си заслужава консумацията на лимони:

 – Предотвратява появата на камъни в бъбреците. Пиенето на половин чаша прясно изцеден лимон всеки ден защитава бъбреците.

– Смеси лимонов сок с мед и ще облекчиш болките в гърлото.

– Помага при нужда от отслабване. Лимоновият сок съдържа пектин, който подпомага свалянето на килограми.

– Започни деня си по правилния начин. Остави кофеиновите напитки на заден план и започни деня си с топла чаша вода и пресен лимонов сок. По този начин стимулираш храносмилателната си система и осигуряваш на организма си витамин C.

– Спира сърбежи. Ако си ухапан от насекомо просто разтрий зоната, която те сърби с лимонов сок, бързо ще усетиш облекчение. Лимонът има противовъзпалително действие.

– Противоракови свойства. Според учените лимонът има противоракови свойства, които предпазват клетките от увреждане, което може да доведе до образуването на ракови клетки.

– Понижава високата температура. Следващият път, когато вдигнеш температура лимоновият сок ще ти помогне по-бързо да я свалиш.

– Балансира pH-то в организма. Въпреки че лимонът е кисел плод, той има много добро влияние върху равновесието на pH в организма. 

 След като вече се запозна с полезните характеристики на лимона можеш да си направиш страхотна домашна лимонада.

 Изглежда лесно: захар, вода, сок от лимон. Е, проблемът е, че ако просто смесиш тези продукти захарта ще остане на дъното. Най-лесният начин да си направиш хубава лимонада е като предварително приготвиш сироп.

 Ето ги и трите основни стъпки за приготвянето на домашна лимонада:

1. Постави захар и вода в малка тенджера и я остави да къкри, докато захарта напълно се разтвори, след което отстрани тенджерата от котлона

2.  Докато сиропът изстине можеш да изцедиш 5-6 лимона

3.  Смеси прясно изцедения лимонен сок със захарния сироп и добави 2-3 чаши студена вода, така че да получиш вкусът, който желаеш (имай предвид, че с добавянето на лед допълнително ще разредиш лимонадата)

Пропорциите варират в зависимост от това колко сладка и силна предпочиташ да бъде лимонадата, а и колко кисели са лимоните. Лимоните „майер” са по-сладки от стандартните лимони. Започни с равни пропорции – например с по една чаша от всеки продукт. Ако използваш лимон „майер” намали количеството ако предпочиташ лимонадата не толкова сладка. 

Ако обичаш лимони и искаш да постигнеш по-лимонен вкус обели кората от един лимон и я добави в захарния сироп, докато все още се приготвя. След като захарта се разтвори остави сиропа още няколко минути на котлона така че екстрактът от лимонената кора да проникне добре в течността. След това прецеди и добави лимонения сок. 

Време за приготвяне 10 минути.

 Поднеси лимонадата с лед и резенчета лимон. 

Вече знаеш колко полезни са лимоните, а с освежаващата домашна лимонада със сигурност ще ги заобичаш още повече. Грижи се за здравето си по натурален начин, защото природата се е погрижила да ни даде всичко, от което има нужда нашият организъм.

Продължавай да следиш нашия блог за още добри рецепти и полезни съвети, с които не само ще изглеждаш съвършено, но и ще се чувстваш по този начин.