Изпит по български език и литература в СУ

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ
Изпит по български език и литература в СУ
Изпитът започва в 09.00 ч. и продължава 4 часа

05 Юни 2016 07:37
0

принтирай

|

текст

На 5 юни с изпити по български език и литература и биология продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2016/2017 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха от университета.Изпитът по Български език и литература започва в 9 ч. , а този по биология в 14 ч.Изпитът по български език и литература е писмен с продължителност 4 астрономически часа. Всеки от кандидат-студентите избира и работи по една от следните изпитни задачи:

Изпитна задача 1: Създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата.

Изпитна задача 2: Създаване на самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

Целите на изпита са да провери равнището на владеене на книжовноезиковата норма, доколкото тя е условие за създаване на правилен текст и за пълноценно общуване; да провери литературните компетентности на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания на първо равнище; да провери равнището на комуникативна компетентност на кандидат-студентите – доколко те умеят да създадат аргументативен текст по определен проблем; да провери обществената зрелост и хуманитарната култура на кандидат-студентите – способността им за ценностна ориентация, за осъзнаване и решаване на проблеми.