Изгодно ли е да пътуваш с LOW COST авиокомпания?

23
Добави коментар
DSTours
DSTours

Изгодно ли е да пътуваш с LOW COST авиокомпания?

 

Пътят, през който минават нискотарифните авиокомпании не е лек, но през годините тази услуга успява да навлезе на пазара, разраства се бързо и благодарение на световната финансова криза добива огромна популярност.

Историята на световната Low cost концепция започва след края на Втората световна война, дори можем да назовем точна дата – 06 май 1949 година. Това е датата, на която американската компания Pacific Southwest Airlines пуска първия полет с цени на билетите няколко пъти по-ниски от тези на конкуренцията. Тази инициатива  обаче се увенчава с неуспех, тъй като по това време, всички решения касаещи нови маршрути и цени на билетите на Американските авиолинии са били строго контролирани от държавата. Само 20 години по-късно, икономистът Алфред Кан призова за „дерегулация“ на гражданската авиация в САЩ  и нискотарифните полети започват да функционират с пълна сила във вида, в който ги познаваме и днес.  

Southwest Airlines започва да развива концепцията Low cost през 1971 година. Те махат всички допълнителни услуги, съпътстващи полета и продават само пътуване  от точка А до точка Б, без излишен лукс и екстри. Този икономичен модел успешно се адаптира и в Европа. Най-големият успех постига ирландското дружество Ryanair, което започва редовни полети на ниски цени през 1991 година. През 1995 се ражда и конкурентната компания EasyJet Airline Company Limited.

Присъединяването на нови държави от Европейски съюз и Източна Европа води до разширяване на общото въздушно пространство. На пазара се появяват нови играчи, като унгарската WizzAir, създадена през 2003 година. Успоредно с това, пътуването на ниска себестойност започва да завладява и азиатския авиационен пазар. Внимание заслужава също малоазийския превозвач Air Asia, фирмата съществува от 1993 година  и се смята за най-голямата авиокомпания в Азия. Трябва да споменем също индийската компания Kingfisher Red – първият нискотарифен превозвач в Индия.

Близкият изток не остава без своя low cost авиокомпания, първият и най-голям превозвач тук е Air Arabia, на пазара от 2003 година.

Първият самолет на авиокомпания Virgin Blue с ниски цени на билетите в Австралия излита на 31 Август 2000 година.

Някои от най- големите авиокомпании като KLM и British Airways, създадоха свои дъщерни low cost компании.

 

Какво трябва да знаем купувайки си самолетен билет на нискотарифна авиокомпания:

 

1. Изберете опция уеб чекиране, което купувайки билет от офис на Ди Ес Турс, ще направим вместо Вас. Чекирането на летище е срещу допълнително заплащане.

2. Всяка единица допълнителен багаж се таксува екстра. Безплатен е само малкият салонен багаж. Цената и допустимите килограми багаж за различните дестинации и авиокомпании е различна.

3. Обикновено нискотарифните авиокомпании кацат на по- отдалечени летища и трансфер до желаната точка на пътуване струва допълнително средства.

4. Пътувайки с нискотарифна авиокомпания, ако желаете да пътувате по- комфортно на седалка до аварийните изходи, трябва да платите.

5. Храна и напитки по време на полета, са също срещу  допълнително заявяване и заплащане.

 

Още един съвет от нас, като IATA агент за продажба на самолетни билети – преди да си купите билет за полет на нискотарифна авиокомпания се убедете, че няма такъв на по- добра цена на редовните авиолинии. Поговорката, че евтиното излиза скъпо, понякога е вярна!

 

Полезни връзки: Екскурзии и почивки | Екзотика | Самолетни билети | Чартъри Германия | Хотели | Туристически услуги