Мастикс на прах за лечение – мастиха на прах от остров Хиос 60 гр. – ОРИГИНАЛЪТ! – Книги

2
Добави коментар

Цена: 40.00

Мастикс /сакъз/ на прах с инулин – мастиха на прах от остров Хиос 60 гр. – 100 % автентичен НАТУРАЛЕН, ПРИРОДЕН прах – БЕЗ вредни примеси, БЕЗ магнезиев стеарат, БЕЗ противослепващ агент, БЕЗ малтодекстрин, БЕЗ лимонена киселина, БЕЗ натриев цикламат и БЕЗ пълнители, изкуствени подсладители и аромати, както се предлага в разфасовките на българския пазар!

Директно от обединението на мастихопроизводителите от остров Хиос с оригиналната си опаковка и печати!

МАСТИХА (МАСТИКС) СКЪПОЦЕННАТА СЪЛЗА НА ОСТРОВ ХИОС Не…не става въпрос за тъжна история. Не се заблуждавайте от заглавието. Сълзите на Хиос – така наричат смолата, която се отделя от дървото – разновидност на Pistacia lentiscus, което ще срещнете и на други места по територията на Гърция, но само на стров Хиос то „плаче“. Расте в южните части на остров Хиос и по други средиземноморски острови, Северноафриканския бряг, Афганистан, Белуджистан, Индия и др., но най-доброкачествена е хиоската мастиксова смола.

Мастихата се е използвала, като лекарство от древни времена и все още се използва в традиционната народна медицина в южна Европа, северна Африка и Средния Изток. В 5 в. пр.н.е. Херодот и Хипократ споменават за смолата на о. Хиос в своите трудове, препоръчвайки стрита смола на прах заедно с мед против простуда и вирусни заболявания, а всеизвестният по онова време лекар Гален препоръчва мастихата при бронхити и за подобряване състоянието на кръвта. В древния Рим са добавяли мастиха на прах във виното, а римлянките са я дъвчели за избелване на зъбите си и освежаване на дъха, тъй като е всеизвестно нейното антибактериално действие.

През Византийският период мастихата е започнала да се счита за императорски разкош, а във времената на турското иго, мастихата е била ценена колкото златото. Наказанието за кражба на мастиксова смола било екзекуция по заповед на Султана. В ‘Хиоското клане’ през 1822 година, хората от „мастиховите села“ или региона на Мастихохория били пощадени, за да служат на Султана, осигурявайки на него и на харема му мастиха. Турското име на о. Хиос, Sakız Adası, означава „остров на смолата“.

Използване като храна

Една от най-ранните употреби на мастихата била, като дъвка. Използва се също в направата на сладоледи, сосове и подправки в Ливан. В Египет мастиксът се използва при приготвянето на зеленчукови конфитюри, както и при сладка със смолиста консистенция, в ястия и супи. В Мароко – при приготвянето на пушени храни.

В Турция смолата е широко използвана в десерти като локум, дондурма, пудинги като сутляш, безалкохолни напитки, също и при приготвянето на турско кафе по егейското крайбрежие.

В страните от Магреб мастихата се използва главно в сладкиши, бонбони, пасти, и като стабилизатор в целувките и нугата.

В Гърция се използва за направата на мастихови ликьори, бяло сладко известно като „ванилия“, напитки, кисели млека, дъвки, сладкиши, пасти, бонбони, десерти, шоколад, хлябове, зъбна паста, ароматни свещи, тамян за прикадяване и при производството на сирене. В десерти, като съставка на конфитюри или сладкиши, мастихата се изпозва като заместител на нишестето и желатина. Може да се използва и като стабилизатор/консервант в сладоледа.

Използване в медицината

От дълбока древност, мастихата е известна със своите лечебни свойства. Мастиксът съдържа мощтни антиоксиданти, а също притежава антибактериални и антигъбични свойства. Изследване на Нотингамския университет публикувано в New England Journal of Medicine твърди, че мастикса може да лекува язви унищожавайки бактерията Helicobacter pylori. В днешно време , научната общност официално доказва с точни и научно приети методи, въз основа на резултати от лабораторни изследвания и клинични проучвания , извършени от независими изследователи в цял свят, че естествената мастиха има уникални полезни и лечебни свойства , потвърждавайки по този начин и това, което е исторически записано до сега от древните гръцки учени и лекари.

Приемането на мастиха във вид на прах, малки парченца или чрез дъвчене има благотворен ефект срещу заболявания на храносмилателната система, за облекчаване на болки в стомаха и корема, стомашни разстройства, нарушено храносмилане, язви по цялата храносмилателна система, както и за заздравяването на рани и регенерацията на кожата. Дъвченето на мастиха предпазва от възпаление на зъбите и гингевити, тъй като при дъвченето й намалява нивото на бактериите в устата и образуването на зъбен камък – плака.

Мастихата е мощен природен антиоксидант, който се бори с увреждането на клетките и понижава риска от инфекции. Има силно прочистващо действие и се счита за противоотрова. Използва се за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, при употреба на никотин и алкохол. Има антивирусни, противогъбични, бактерицидни и противовъзпалителни свойства, поради което се счита за естествен природен антибиотик. Употребата на мастикс е благоприятна още при абдоминална болка, действа антисептично, спазмолитично, стягащо, срещу лош дъх, циреи, бронхит, сърдечно-съдови заболявания, хрема, настинки, колит, порязвания, цистит, зъбен кариес (пломби), диабет, диария, диуретично, отхрачващо, хемороиди, високо кръвно налягане, висок холестерол, мускулни болки, невралгия, ревматизъм, язви, уретрит и трудно зарастващи рани.

Мастиха Хиос като фактор за защита срещу атеросклероза

В днешно време, интензивния научен интерес върху естествените антиоксиданти, като защитни фактори срещу атеросклерозата, доказа че те осигуряват защита срещу образуването на атеросклерозни плаки и предотвратяват риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Наличието на фенолни молекули titerpenikon и фитостероли в смолата, е особено важно, тъй като тези компоненти действат срещу окисляването на липопротеините с ниска плътност (липопротеин с ниска плътност – LDL ), а това е важен индикатор за потенциал за висока антиоксидантна активност.

Дозировка:

Възрастни и лица над 16 години:

За болестта на Крон, 0.5 грама /около половин кафеена лъжичка/ от смолата ежедневно, взети на прах 20 минути преди хранене с малко вода в продължение на четири седмици.

За язва на дванадесетопръстника, един грам мастикс /около една кафеена лъжичка/ на прах 20 минути преди закуска с малко вода, за период от две – три седмици.

За диспепсия (лошо храносмилане), уретит, колит – 0,5 гр смола мастикс /около половин кафеена лъжичка/ 20 минути преди хранене се взима три пъти дневно с малко вода в продължение на две – три седмици.

За язва на стомаха, 0.5 грама мастикс на прах се взима три пъти дневно с малко вода, 20 минути преди сутрешното и обедно хранене и вечер преди лягане, за период от три – четири седмици.

За трудно заздравяващи рани, циреи, и други гъбични и външни бактериални заболявания, при мускулни болки, невралгия и ревматизъм, освен вътрешното приемане се препоръчва и външно мазане с разтвор от мастиха на прах в медицински спирт – съотношение 1 грам към 10 милилитра.

Превантивно: срещу атеросклероза и натрупване на холистерол, диабет, бронхит – /освен вътрешно приемане при бронхит или за отхрачващо въздействие се препоръчва и дъвчене на мастикс/, инфекции, гъбички и вируси, сърдечно-съдови заболявания, хрема, настинки, болки и неразположения в стомаха или червата, хемороиди, високо кръвно налягане, висок холестерол, мускулни болки, невралгия, ревматизъм, язви, за усилване на имунната система – 1 грам мастикс на прах /около една кафеена лъжичка/ сутрин с малко вода, 20 минути преди сутрешното хранене или вечер преди лягане /най-малко 2 часа след вечеря/, докато почувствате подобрение. По същия начин се използва превантивно и като противоотрова – за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, при употреба на никотин и алкохол.

Начин на съхранение: на сухо и защитено от пряка слънчева светлина място, далече от силни миризми и електромагнитно лъчение и при температура не повече от 20 гра­дуса по Целзий. Ако по някакава причина мастикса на прах е бил изложен на по-висока температура и прахът се е втвърдил, просто го сложете в камерата за 20 минути и след това го счукайте във хаванче. Имайте напредвид, че мастикса не се разваля, той самият е естествен природен консервант и може да стои десетки години без да изгуби своите лечебни качества.