Как да бъдем щастливи

1
Добави коментар
wenip
wenip

Колкото и да се говори за щастието, няма човек на света, който да е в състояние да го вкара в определение. Що за чудо е това понятие? Кое е онова, което може да ни накара да бъдем щастливи? Най-простият отговор е, че всеки разбира щастието по свой си начин. За един то е в парите, за друг в семейството и любовта, за трети в осъществяването на служебна кариера, за четвърти може да е в алкохола.

Според съвременните психолози също не може да се даде определение на щастието. Те твърдят, че състоянието на щастие може и дори е задължително да бъде цел. Ние, казват учените, не сме в състояние да управляваме климатичните промени, курса на долара и еврото, природните катаклизми и дори поведението на политиците, но е напълно възможно да се учим да контролираме собственото си поведение, речта си, отношенията с хората и дори собствените си мисли и емоции. Психолозите подсказват няколко простички способа, които могат да направят човека щастлив и да го накарат да заживее в хармония със себе си и с околните.

Научете се да благодарите Способността да бъдем благодарни според психолозите е ключов компонент от щастието. Те съветват да си измислите ритуал на благодарност: примерно да си заведете дневник, в който всеки ден вечерта да записвате хора и събития, на които сте благодарни. Такова простичко упражнение ни учи да забелязваме ценното в наглед обикновените неща, а освен това създава и емоционален баланс – да се жалваме и да упрекваме близките си, всички умеем, но не сме свикнали да благодарим. А това е важно.

Управлявайте негативните си мисли В книгата си „Хипотеза на щастието“ Джон Гайд сравнява нашето съзнание с човек, който язди слон. Слонът – това са мислите и чувствата, управляващи нашето поведение. Ездачът, който явно отстъпва на слона по размери, е в състояние да го укроти – така, както ние сме способни да укротим бушуващите в нас тревоги и негативни мисли, колкото и силни да ни се струват. Способите са много: йога, медитация, техники на релаксация — пробвайте и ще намерите онова, което помага точно на вас. Трябва да се научите по-просто да говорите за преживяванията си – но не с общи фрази, каквито сме свикнали да използваме (лошо ми е, нещастна съм, тежко ми е на душата), а точно и конкретно (сърдита и разочарована съм, обидно ми е, защото…, страхувам се от…). Според Гайд умението с думи да определяме своите мисли и емоции е първата стъпка към управлението на собственото душевно състояние.

Установете хармония с парите Какво означава това, ще запитате веднага. Ето. Щастието може да не е в парите, но определено не е и в безпаричието. Навикът за трупане на дългове и многобройни кредити, лекомислените загуби и неспособността да се планират разходите няма да доведат до щастие, а само ще увеличат стреса. Поставете си за цел да „се сприятелите“ с парите и да станете финансов директор на собствения си живот: регулярно заделяйте 10 на сто от дохода си, водете си отчет за всички покупки и разплащания (научно е доказано, че простото водене на записки за похарчените пари позволява да се съкратят разходите с една трета!), старайте се да харчите не само за вещи, а и за впечатления – пътешествия, хоби и т.н., както и за собственото развитие – книги, курсове и др. Това са не просто разходи, а инвестиция в себе си и собственото щастие.

Прощавайте на себе си и на другите Неумението да загърбим миналото често ни пречи да се наслаждаваме на настоящето. Безкрайно прехвърляме в ума си подробности от неуспешния ни роман, като по този начин не допускаме в сърцето си нови поклонници. Нежеланието да простим собствените си грешки ни мъчи с тревоги и страхове, кара ни да губим трезвата самооценка и ни лишава от възможността да се радваме на живота. Как да бъдем щастливи? Отговорът е прост: загърбвайте миналото, прощавайте, не бъдете толкова сурови към себе си и към света. Няма безупречни хора и такива, които не грешат. Има грешка, има и прошка. Използвайте практиката да прощавате писмено, пробвайте медитацията, не се притеснявайте да се обърнете към психолог. Не се обиждайте от всичко – това няма да ви помогне да бъдете щастливи.

Поставете си сериозни приоритети Принципите на здравословния живот уж са известни на всички: осемчасов сън, не по-малко от 2 л. чиста вода на ден, фитнес, здравословно хранене. Ако вашите навици са очевидно далеч от този идеал, започнете с главното и си обезпечете здрав сън – ще се удивите как това ще измени качеството на живота ви. Когато се научите да си отспивате, обърнете внимание на питейния си режим: обезводненият организъм е склонен да натрупва излишни килограми, от недостиг на вода кожата старее по-бързо, човек се чувства уморен, има главоболие, предизвикано от нарушения воден баланс. Свикнахте ли на здрав сън и научихте ли се да пиете вода? Време е постепенно да промените начина си на хранене и да намерите време за тренировки. След 3- 4 месеца няма да се познаете.

Подредете делата си Как да бъда щастлива в условията на един безкраен стрес, ще запитате вие. Причините за него са две основни: незавършени емоции и незавършени дела. Вие може начаса да се почувствате щастливи, ако вземете химикал и лист в ръка и съставите списък на всички „висящи“ задачи, които очакват вашето внимание, но вие все намирате повод да ги отложите за по-нататък: да предадете в счетоводството необходимите документи, да ремонтирате колата, да въведете порядък на работното си бюро, да върнете взетия заем… Сега е време да определите реалистичен срок за всяка точка от списъка и да си обещаете да приключите всеки въпрос навреме – ще забележите, че настроението ви мигновено ще се подобри. Ако организираността и дисциплината не са във вашия характер, учете се на тайм мениджмънт и се старайте да поддържате порядък в делата си: понякога не си даваме сметка колко негативно ни влияят просрочените дела, неизпълнените обещания.

Живейте пълноценно Проведете малък експеримент. В продължение на няколко седмици фиксирайте в дневника си всички свои действия – анализирайте колко време губите на работното си място, колко за сън, колко за ровене в социалните мрежи в интернет, колко за гледане на телевизия и в крайна сметка – какво е времето, което отделяте за интересни и полезни занятия: спорт, творчество, учение. Сега помислете как може да прекроите този график, за да стане животът ви по-пълноценен и радостен. Възможно е да откриете, че всичко, от което се нуждаете и е необходимо за вашето щастие, е времето за фитнес, примерно, или за любимото хоби. Без пощада съкращавайте времето пред телевизионния екран, като го заменяте с четене, с разходки, тренировки, бюти процедури. От всичко изброено гледането на телевизия е най-безполезното и най-много способства за лошо настроение и тревожни мисли.

Опитайте се да следвате тези прости съвети още от утре и скоро ще престане да ви мъчи въпросът „Как да бъда щастлива“.