Коя е Кралицата на Юга

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Наркобаронесата Тереса Мендоса е главната героиня в сериала по едноименната испаноезична теленовела, екранизация по романа на испанския писател Артуро Перес-Реверте

На пръв поглед „Кралицата на Юга“ може да се обобщи като: Narcos среща „Грозната Бети“. Приликата с първия е заради тематиката, а с втория – защото е поредна адаптация на испаноезична теленовела, La Reina del Sur.

Това е заглавието и на литературната основа – романа от испанския писател Артуро Перес-Реверте, преиздаден у нас за българската премиера на сериала (по „Фокс крайм“ от този понеделник, 27 юни, в 22 ч.).

„Кралицата на Юга“ разказва историята на Тереса Мендоса, която след неочакваното убийство в Мексико на приятеля й наркотрафикант е принудена да избяга и търси убежище в САЩ. Там тя се съюзява с човек от миналото си, за да детронира лидера на същия наркопласьорски кръг, който я е принудил да се укрива. Междувременно младата жена усвоява тънкостите на „занаята“ и стратегически се позиционира като лидер на картела, превземайки мъжкия свят на наркотрафика…

В нейната роля е бразилката Алис Брага, позната от US фантастики като „Аз съм легенда“ и „Елизиум“. Сред първите й филми в родината е номинираната за четири награди „Оскар“ криминална драма на Фернанду Мейрелис „Градът на Бога“ (2002), а най-много отличия й носи превъплъщението като стриптийзьорка в Cidade Baixa (2005).

Родена в мексиканския щат Синалоа, където насилствената смърт е толкова често срещана, че се приема за естествена, Мендоса изминава пътя от полуграмотна любовница на пилот наркотрафикант до легендарната Кралица на Юга, която държи в ръцете си живота и смъртта на стотици хора…

Тереса, известна на полицията от три континента като Мексиканката, застава начело на създадената от нея империя, воюва и сключва сделки с италианската, испанската и руската мафия, преговаря с правителства и агенции за борба с наркотиците.

Преживяла всички ужаси, поднесени й от съдбата, девойката, която отваря книга за първи път едва когато попада в затвора, се превръща в тайнствена фигура и изискана дама, преследвана както от наемни убийци, така и от папараци.

От Мексико до Северна Африка и Южна Испания, Тереса Мендоса живее в сурова действителност, където няма място за любов и доброта, както няма лоши и добри. Целта й е една – да отмъсти за своя мъж.

Артуро Перес-Реверте, определян като майстор на „интелектуалния трилър“, е един от най-четените и превеждани испански писатели, сравняван с класици като Льо Каре и Маркес, отбелязват българските му издатели.

Роден в Картахена през 1951 г., той завършва журналистика и политология, а след дълга и успешна кариера на военен кореспондент в повечето горещи точки на планетата, се посвещава изцяло на литературата.

Книгите му са продадени в над 15 млн. тираж по целия свят, а произведенията му са включени в гимназиалните програми на испанските училища.

Освен по „Кралицата на Юга“, екранизации са заснети по „Фламандският майстор“, „Морската карта“, „Учителят по фехтовка“, „Приключенията на капитан Алатристе“ (с Виго Мортенсен), „Деветата порта“ (от режисьора Роман Полански).

Любопитен факт е, че актрисата от оригиналната екранизация по „Телемундо“ Кейт дел Кастийо нашумя не само в ролята на Мендоса, а и като човека, уредил носителя на „Оскар“ Шон Пен да интервюира издирвания мексикански наркобос Ел Чапо.

Тя била във връзка с тайното му убежище, защото по негова молба съдействала да се снима биографичен филм за него.

Статията на Шон Пен беше публикувана в сп. „Ролинг стоун“ ден след повторното залавяне на Ел Чапо от мексиканските власти.

Източник: „Фокс крайм“ / изд. „Еднорог“