Правителството договаря съмнителна сделка, за да се разплати с Русия за „Белене“

2
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

автор: Светозар Стоянов

България е притисната до стената, след като Националната електрическа компания беше осъдена от Международния арбитраж в Женева да плати 620 млн. евро на руската „Атомстройекспорт“заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене“. 

Именно затова, правителството обмисля да продаде руските реактори, които бяха предназначени за АЕЦ „Белене“. На 11 юли премиерът на България Бойко Борисов, който носи цялата отговорност за разтрогването на договора и финансовите загуби, ще замине за Иран. Той се надява да договори евентуална продажба на реакторите за втория блок на АЕЦ „Бушер”.

Иран проявява интерес към реакторите, но се очаква цената да е в пъти по-ниска от реалната, което ще ощети страната с десетки милиони.

Времето не работи за българското правителство, тъй като за всеки ден просрочие съдът наложи глоба от 167 хиляди евро. А в Иран са наясно с това , от което цената на реакторите може само да пада.

Въпреки, че беше проведен референдум за строежа на АЕЦ „Белене“, на който над 60% от гласувалите подкрепиха изграждането на новата централа, правителството на Борисов реши да прекрати строежа. Освен това, след натиск от страна на западните ни съюзници, Борисов спря и строителството на „Южен поток“, от което България загуби 17 милиарда долара.