Индийски живовляк (хуск) подобрява храносмилането и чисти червата

1
Добави коментар

Индийският живовляк, познат още като хукс или бял живовляк, има изключително благоприятно влияние при проблеми като лениви черва, запек, хемороиди.

Люспите от семената на белия живовляк са отличен източник на фибри, които стимулират чревната перисталтика.

Редовният прием на фибри чрез консумацията на хуск подобрява работата на стомашно-чревния тракт, метаболизма, полезен е за борба с лошия холестерол. Още когато попаднат в устата, фибрите удължават процеса на дъвчене и забавят храненето.

Редовната консумация на люспи от семена на бял живовляк активизира и поддържа силата на чревната мускулатура и така помага за нормализиране на флората, улеснява изхобдането, предотвратявайки образуването на хемороиди.

Семената на индийския живовляк абсорбират водата, почистват стените на дебелото черво и помагат за извеждането на токсини ор организма.

Люспите от семената на бял живовляк могат да повлияят положително холестерола като спомагат за елеминирането му от организма. Растителните фибри могат да подобрят контрола върху кръвната захар при диабет ІІ тип.

Как се приемат семената от бял живовляк (Хуск)

Препоръчителният прием за възрасни е по 2 ч.л. 1-2 дневно. Хускът може да се приема и от деца над 6 год, като при тях дневната доза е 1 ч.л.

Люспите от семена на бял живовляк се приемат като се смесят с чаша вода или най-вече кисело мляко. Разбърква се и се консумира веднага.