На помощ: С психотерапия срещу паник атаките

1
Добави коментар
seoslav
seoslav

Избор>
Начало / Здраве / На помощ: С психотерапия срещу паник атаките

  На помощ: С психотерапия срещу паник атаките

Паник атаките се дължат на страх, а с помощта на психотерапия, той се освобождава

Всеки има страхове, а личностите, които се борят активно с тях, понякога изпадат в тревожно състояние и се стига до паник атаки – тук правилната психотерапия би могла да бъде от полза. Вие може би сте чувствителна личности, а средата я възприемате по стресиращ начин, което води до още по-голям шок за подсъзнанието ви.

Вредни модели

Когато бъдете застигнати от редовни паник атаки, вие започвате да се страхувате от съсътоянието си и да не разчитате на себе си. Чувствате се безсилни.  Това е особено грешно, защото задълбочавате проблемите.

Не си втълпявайте, че сте безсилни  и лабилни. Точно обратното е! Само силните хора, които претърпяват огромни скокове в развитието си се нуждаят понякога от психолог, защото са застигнати от паник атаки. А и паник атаките е болестта на силните, на тези които са издържали твърде много. Желанието ви да контролирате целия процес е в основата на подклаждането на ПА.

Не се плашете от самия страх, защото той е защитна реакция и без него ние не бихме били способни да обърнем внимание, че е наложителна промяна. Само тежкото емоционално преживяване ни насочва към скок в мисленето, към каляване на духа и символично качване на едно стъпало по-нагоре.

Психотерапия на помощ при паник атаки

Помнете, че ПА са лечими и не е задължително това да става чрез медикаменти, които на практика не изкореняват причините, а потискат симптомите. За да отслабим ударната вълна, първото което е необходимо е да спрем да се страхуваме от вълната. И да знаем че тя ще свърши независимо от това какво правим. Колкото и да е страшно, организмът ще издържи. Ако се отпуснете и позволите просто да мине, сътресението ще е по-леко и няма да има последващи вълни. Страхът от страха поражда най-силните паник атаки.Така че спрете да се страхувате. Няма да умрете. Няма случаи на смърт от паник атаки. Организма има инстинктивен стоп механизъм, който ще се задейства независимо от вашата воля. Вие сте в пълна безопасност.

Представете си, че сте се качили на скоростно влакче в лунапарка. Влакчето тръгва постепенно, забързва, започва да ви върти в различни посоки. Ако ви е страх и искате да предвидите всичко, което ще стане, ще си прекарате ужасно. Това наистина ще е влакче на ужасите. Но ако спрете да мислите. Просто се отпуснете, оставите тялото да си прави каквото му е необходимо, спрете да контролирате и се доверите,  че сте в безопасност. Всичко ще е лесно и няма да си причините страхови състояния.

Когато не се съпротивлявате на страха, вие не го захранвате и той не може да се загнезди във вас. Страхът не получава сили и вместо да се превърне в плашило, той се спихва пред очите ви – само се осмелете да експериментирате и сами ще се убедите в този безупречен метод от практиката на експертите по психотерапия.

Всички, които имат близки с паник атаки, трябва да знаят, че те имат голяма потребност от разбиране и внимание, само любов и подкрепа може да ги насърчи в битката със страховете.
Автор Галя Мутафова

Random Posts