Легенди и предания: Легенди за русалки, сирени, нереидите

162
Добави коментар
inasir1
inasir1

6:12 |
Author: ina

Легендата за първата русалка датира от 1000 г. пр. Хр. и нейният произход е Близкият изток. Легендата разказва за богинята Атаргатис – майка на прочутата царица на Асирия Семирамида. Тя била влюбена в смъртен овчар. Един ден тя го погубила по невнимание. Тогава богинята от отчаяние решила да се хвърли в езеро и да прекара остатъка от живота си като риба. Но нейната божествена същност не позволила на водите да я трансформират изцяло и тя запазила тялото си на жена, но вместо крака получила рибешка опашка.

Европейските легенди придават на русалките фатализма на жестоки прелъстителки на моряци и рибари. Според безбройните моряшки истории, родени най-вече в крайбрежните градове, сирените подмамвали екипажите на корабите с чудния си глас и невероятната си красота. Запленени от тях, моряците и рибарите скачали във водата и се удавяли, тъй като русалките ги отвеждали заедно със себе си в морските дълбини. Според други предания, когато някой кораб се загубел в непознати води, много често именно жените риби били вестителки на най-лошото – че наблизо бряг няма и че екипажът е обречен. За разлика от фаталните и жестоки прелъстителки и вестоносци – русалките и сирените, други жени, обитателки на океаните и моретата от гръцката митология – нереидите (спътничките на бог Посейдон), пък винаги били готови да помогнат на изпаднал в беда или буря кораб или рибар.

В арабските приказки също се споменава за “Морските хора”. За разлика от останалите русалки, арабските приличат много на земните жени. Единственото, което ги различава, е способността им да дишат и да живеят под вода. В приказките на Шехеразада често русалките са се женели за земни мъже, като потомците на подобна двойка неизменно наследявали способността на майките си да живеят под вода.

Древните гърци не се съмнявали нито в съществуването на мистичните жени риби, които били наричани с общото название сирени (разликата между сирени и русалки е малка, като в някои езици двете думи са синоними). Според древният философ Анаксимандър хората са произлезли от морско животно, а сирените били “липсващо звено” в човешката еволюция. Според гръцките предания сестрата на Александър Македонски Тесалоника (на която е кръстен впоследствие и град Солун) след смъртта си също се превърнала в русалка.