Емир Кустурица си хареса българин за Зевс

15
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

Българският актьор Христо Живков, известен с филмовите си роли на Йоан от „Страстите Христови” на Мел Гибсън и Джовани де Медичи от „Занаятът на оръжията” на Ермано Олми, е една от звездите в театралния спектакъл на Емир Кустурица „Великата Гърция – митът за произхода”.

Продукцията на сръбския режисьор бе показана премиерно на 24 юли и до 3 септември ще има 25 представления в Арена „Сини” в Сенизе, в италианската област Базиликата.

Постановката се играе на арена по модел на античните елински амфитеатри, която се откри именно с това събитие, а Кустурица лично е контролирал работите на строителната площадка, съобщава в. „Новинар“.

Голямата приказка за гърците в западния свят по текст на режисьора, писан в съавторство с известен италиански сценарист, обединява живо сценично действие с повествование – устно и мултимедийно; кино и театър; нови технологии и истории за оракули; любов и война.

В главните роли освен Христо Живков и създателя на „Ъндърграунд”, който е в ролята на Зевс, се изявяват познатият на българската публика и гостувал у нас легендарен италиански актьор Джанкарло Джанини (Оракулът), Катерина Мурино, Грета Белуши и др.

Пред зрителите оживяват както исторически личности като Питагор, така и измислени герои като Алексиос – основател на древен град държава.

В сценичното пространство, включващо и басейн с над 3000 куб. м вода, Кустурица внася не само своето виждане за миналото и бъдещето, но и концепцията си за изкуството като споделяне на опит и ценности.

„Това, което искам да покажа чрез спектакъла, е зараждането на европейската цивилизация. Той е замислен за всякаква публика – възрастни и деца, дори за такива, които още никога не са влизали в театър”, обяснява режисьорът.

Проектът е на фондацията за изкуство „Соларес”, на която Кустурица е почетен президент и която лансира и неговия No Smoking Orchestra („Оркестъра на непушачите”). Идеята му е чрез култура да стимулира хората да се отворят към света и да погледнат на него и от друга гледна точка – посока, в която действат негови проекти и в Босна и Сърбия.

Творецът понастоящем живее в Дървенград (Къстендорф) – традиционно сръбско село на 200 км югозападно от столицата Белград, изградено по негова идея за филма му „Животът е чудо”.