Теми за тренировки, хранене, здраве и хранителни добавки в 2bfit всичко за спорта

2
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

16 юли, 2016

Ако направите необичайно тежка тренировка – например вдигнете доста повече килограми във фитнеса или тичате по непознат терен с доста стръмни участъци, вероятно на следващия ден ще имате мускулна треска. Но колко тежка? „Зависи колко са увредени мускулите”, бихте отговорили най-вероятно.

Само че отговорът може и да е по-сложен от това разпространено схващане. Така поне смятат Ерик Хол и Никол Рейзър от Университета „Илон”, които миналия месец, на годишната среща на Американския колеж по спортна медицина, представиха новото си изследване

Въпроси за болката

Двамата са използвали серия въпросници, за да преценят как отношението към болката влияе на усещането за мускулната треска след високо интензивна тренировка при 35 атлети на студентска възраст. Целта на учените била да проучат последствията от психологическия модел „страх-въздържание”. Идеята на този модел е, че ако сте прекалено загрижени да избегнете болката след контузия, това може да доведе до порочен кръг, при който не можете да се върнете към нормалната си активност. Това пък забавя възстановяването и болката (както и последващото избягване) продължава. С други думи, страхът от болката може да Ви отслаби повече, отколкото самата болка.

Въпросникът на Хол и Рейзър бил комбинация от други популярни въпросници, оценяващи страха от болка при спортисти. В него е включена оценка за степента на съгласие с изявления, като: „Никога няма да играя, както преди да се контузия”, „Ако ме боли силно, се тревожа, че контузията ми е тежка” и „Притеснявам се, че ако прекалено бързо се върна в игра, ще влоша контузията си”. Освен това се съдържат и въпроси, оценяващи от каква болка най-много се страхува човек, както и до каква степен е склонен да преувеличава колко го боли.

Атлетите трябвало да попълнят въпросниците си преди тежка тренировка. Резултатите от тях очаквано предсказали колко силна болка твърдели, че изпитват 24 до 48 часа след тренировката и до каква степен се страхували, че тяхна стара контузия може да се възобнови. Хората, които били склонни да се тревожат повече, оценили мускулната си треска като по-силна.

Научните спорове

Означава ли това, че мускулната треска е само в ума Ви? За съжаление не. Изследването обаче показва, че това за колко силна я смятате зависи отчасти от това как възприемате болката като цяло.

Прогнозите според модела „страх-въздържание”, който показва, че избягването на болката може да Ви вкара в порочен кръг, водещ до хронични проблеми, са все още спорен момент в науката. В някои ситуации той наистина изглежда логичен. Ако твърде дълго пазите навехнатия си глезен, забавяте възстановяването му. В други случаи обаче е вярно обратното – ако пренебрегнете болката от миниатюрна фрактура на костта (предизвикана, например, от бягане на дълга дистанция), може да попречите на лечебния процес и рискувате да получите сериозна травма.

Едно от най-ценните умения, които идват с големия опит в който и да е спорт, е способността да различавате постепенно нарастващия дискомфорт от сериозната болка. Дали болката, която чувствате, е нещо дребно, което ще отмине, ако продължите да тичате, или е признак за задаваща се контузия, която ще Ви попречи да тренирате цял месец или дори по-дълго?

Изобщо, по отношение на тичането, моделът „страх-въздържание” предизвиква интересни въпроси, които могат да намерят отговор единствено от по-задълбочени изследвания. Дали атлетите, които се стараят да избегнат болката, пробягват по-малко километри и са по-бавни в състезанията? Или пък избягват контузиите по-ефективно, благодарение на което са по-добри в състезанията? Тепърва науката ще търси отговорите на тези въпроси.

Заключение

Разбира се, ако се появи проблем и не сте сигурни какво го причинява, най-добре е да си дадете няколко дни почивка, вместо по-късно да се лекувате няколко седмици. В същото време обаче е безспорно, че ако искате да тренирате усилено, трябва да се научите как да изтърпите някои болежки без да се паникьосвате. Да откриете баланса не винаги е лесно. Така че това изследване е полезно напомняне, че чувството за дискомфорт може и да идва от мускулите, но минава през мозъка Ви.

Автор: 2bFIT.bg

Снимка: pixabay.com

Подобни теми