В кои случаи мултивтиамините и добавките с витамини са опасни Теми за тренировки, хранене, здраве и хранителни добавки в…

2
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

06 януари, 2016

Изследванията, свързани с храненето, са необятно поле за дебати. Експертите постоянно спорят какво е наистина добро за Вас. (Кафето подобрява ли здравето или бавно Ви убива?) Такъв е и случаят с мултивитамините. Пълно е с изследвания, показващи ползите от тях, както и с изследвания, твърдящи, че в някои случаи те могат да увеличат смъртността и риска от сърдечни болести и рак.

Някои учени, като Рейгън Бейли от Националния здравен институт на САЩ, изобщо не са сигурни откъде хората са приели за абсолютна истина, че имат нужда от мултивитамини, за да са здрави. „Това не идва от докторите, така че не знам“, отбелязва Бейли. Разбира се рекламите имат важна роля, но дали сме се превърнали в общество, което смята, че може да коригира нездравословните си навици с едно магическо хапче?

Нуждата от витамини

Няма спор, че недостигът на някои витамини и минерали може да доведе до влошаване на здравето и болести. Въпросът обаче е дали здравите хора имат нужда от хранителни добавки с витамини и минерали?

Ако се храните балансирано и диетата Ви изобилства от плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, най-вероятно вече си набавяте достатъчно от всичко необходимо. Освен това много от съвременните продукти, например прясното мляко и някои зърнени закуски, са обогатени с ценни хранителни вещества. Ако при това положение вземате и мултивитамини, може да превишите безопасното дневно количество от част от витамините и минералите.

Тъмната страна на витамините

Бихте ли взимали антибиотик всеки ден просто така, за всеки случай? Защо тогава мислите, че е добре да вземате мултивитамини на общо основание? Разбира се, ако по една или друга причина не се храните пълноценно или пък имате някакво медицинско състояние, което го налага, си струва да помислите за приема на допълнително количество витамини. Сериозните тренировки също могат да доведат до изчерпването на важни хранителни вещества. Хората, спортуващи редовно, често страдат от недостиг на витамин D или магнезий. Но ако сте здрави и не смятате, че страдате от дефицит на някои витамини и минерали, недостатъците и рисковете от приема на мултивитамини лесно могат да надвишат ползите.

Прекалено хубаво не е на хубаво

Е, какво става, когато започнете да приемате прекалено много витамини и минерали? Два мета-анализа, изготвени от Университетската болница в Копенхаген, събират информация за ефектите от приема на суплементи с антиоксиданти от над 400 000 пациенти. Според резултатите от тях приемът на големи дози бета-каротин, витамин А и витамин Е може да увеличи смъртността. Негативните ефекти от витамин С и селен не могат да бъдат определени преди да бъдат направени допълни проучвания.

Друго изследване, проведено от френски учени през 2007 г., пък сочи, че приемът на антиоксиданти под формата на капсули (в случая 120 мг витамин С, 30 мг витамин Е, 6 мг бета-каротин, 100 мкг селен и 20 мг цинк) увеличава риска от рак на кожата при жените. При мъжете обаче не бил наблюдаван такъв ефект.

Добре, прекомерният прием на мултивитамини изглежда може да е рискован в някои случаи, но как стоят нещата с допълнителния прием на отделни витамини или минерали. Стига да сте здрави, не винаги е добра идея. Ето няколко примера:

Витамин А

Витамин А подсилва зрението и имунната система. Открива се в жълти и оранжеви плодове и зеленчуци. Можете да си набавите препоръчителното дневно количество от около половин среден морков или 100 грама печена тиква. Открива се и в още доста храни, като сладките картофи и тъмнозелените зеленчуци. Както виждате, доста е лесно да си го набавите.

Диетата, богата на витамин Е и витамин А (под формата на бета-каротин), се свързва с понижен риск от рак на белите дробове. Но при едно изследване тези два витамина били давани на пушачи под формата на суплементи (50 мг витамин Е и 20 мг бета-каротин) в продължение на между 5 и 8 години и накрая не само нямали допълнителен ефект, но и в някои случаи увеличили риска от рак, вместо да го намалят.

Витамин Е

Витамин Е е един от най-силните антиоксиданти. Открива се в пшеничения зародиш, тъмнозелените зеленчуци, някои ядки и семена, зеленчуковите масла (като зехтин), авокадото. Мета-анализ, изготвен от университета „Джон Хопкинс”, на изследвания, в които общо участвали над 135 000 души, сочи, че прекомерните дози витамин Е (над 400 IU, което е равно на 360 мг) увеличават смъртността и трябва да бъдат избягвани. Според изследване на „Кливланд Клиник” в Охайо такова количество витамин Е значително увеличава риска от рак на простата при здрави мъже. Учените стигнали до това заключение, след като давали суплементи с витамин Е, селен, и двете съставки или пласебо на над 35 000 мъже, разделени в четири групи, между 2001 и 2004 г., след което ги наблюдавали в продължение на 7 до 12 години.

Калций

Само една чаша мляко може да Ви набави дневната доза калций. Този макроминерал е от огромно значение за пълноценното развитие на костите и зъбите, а освен това подпомага оптималното функциониране на мускулите, съсирването на кръвта, нервната система, отделянето на хормони и нормализира кръвното налягане. Заради всичко това е изключително разпространен под формата на хранителна добавка. Приемът на прекалено много от храна е рядкост, но прекомерният му прием чрез суплементи крие известни рискове, като образуване на камъни в бъбреците и развитието на сърдечни проблеми. Изследванията за това действително не са съвсем категорични и на моменти предоставят конфликтна информация, така че са нужни повече проучвания. Това обаче не означава, че няма нужда да сте внимателни.

Изводите

Лесно е да погледнете на мултивитамините като вид застраховка. Щом толкова хора ги взимат, значи трябва да са нещо добро? А дори да не помогнат, поне няма как да навредят, нали? Определено обаче не е така.

Както всяко лекарство, те могат да са изключително полезни, но единствено при определени случаи и ако реално са Ви необходими. Също така не бива да забравяме, че различните хора имат различни нужди. Затова доста формули се разработват така, че да решат определени проблеми – подсилване на имунната система, подобряване на съня, оптимизиране на когнитивните функции на мозъка и т.н.

Също така е важно да се отбележи, че при повечето изследвания става дума за продължителен прием на суплементи, а не дни или седмици. Негативните ефекти при пушачите, например, са наблюдавани след 5-8 години, не след месец. Това предполага, че не бива да се тъпчете с мултивитамини постоянно, а не, че в даден момент не могат да Ви помогнат при решаването на конкретен проблем (като възстановяване след болест, преодоляване на лош хранителен режим или справяне с тежък тренировъчен план).

И все пак, ако сте здрави и се храните разнообразно, няма смисъл да ги взимате „просто за всеки случай”. Истината е, че от научна гледна точка все още не сме напълно сигурни как допълнителния прием на витамини и минерали действа в някои отделни случаи. Но пък диетата, пълна с плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, със сигурност винаги е добра идея. 

Автор: 2bFIT.bg

Снимка: freedigitalphotos.net

Подобни теми