За какво служи психотерапията?

1
Добави коментар
seoslav
seoslav

Психотерапията е най-общо казано – мощен инструмент, чрез който човек може да се справи с проблемите си, за по-кратко време, и да постигне много по-добро качество на живот. Въпреки, че тази професия получава все повече гласност, много хора си задават въпроса- кога и в какви случаи е необходимо да се обърнете към психотерапевт? И какво ще се случи или подобри, ако потърсите професионална помощ. Психологическата помощ е необходима при всички видове психични болести. Депресията, паниката, фобиите, зависимостите, хранителните разстройства- всичко това е породено от неефективни начини за справяне с предизвикателствата на живота. Всички имаме „пробойни”, от които страдаме. Един е по-доверчив и бива предаден. Друг е твърде търпелив и бива подтискан. Трети е твърде силен и бива пренатоварен. Когато едно, човешко качество е в повече, то винаги води до страдание. Колкото по-нездравословно е, толкова психичния дискомфорт и ситуациите на загуба нарастват. Психиката е като всяка друга система в организма. Тя носи на натоварване и злоупотреба, но… всяко нещо има граници. Когато страданията и загубите в живота ни станат прекалено много, психиката рухва. Как? Разболявате се. А това каква психичната болест ще развиете, зависи изцяло от вашия характер.

Ако сте в депресия, със сигурност сте човек, който не може да отстои мнението си, не казва достатъчно често „не” и му се струва ,че всички са му на главата.Ако сте тревожни, то сте твърде пренатоварени, не сте свикнали да молите за помощ, изисквате от себе си твърде много. Най-вероятно носите отговорност за петима и нищо не оставяте на случайността.Ако сте зависими, този свят, така като сте го създали и това, което ви се случва – е непоносимо. Не знаете защо толкова страдате. Не изпитвате удоволствие от нищо. Искате да се утешите, но сами не знаете как освен с нещото, от което сте зависими. Дълбоко в себе си носите чувството, че не сте обичани, че сте самотни, че не държат на вас.Ако страдате от маниакалности за ред и други, то чувството ви за сигурност е много наранено. И не можете да се справяте с емоциите си. Те са като пълен хаос, който няма подреждане.Ако страдате от фобии, то или имате преживяване на ръба на оцеляването, което не сте преработили докрай, или мозъкът ви показва символно, какви ситуации са му непоносими.

Ето защо само лекарствената терапия В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ се оказва недостатъчна. Ако продължите да живеете по същия начин, ако продължите да си причинявате същите страдания, то рано или късно болестите ви отново ще рецидивират. Лекарствата облекчават, но само  в комбинация с психотерапия, проблема бива трайно разрешен. Психотерапията е в помощ на всички физически заболявания, които са причинени от стрес.

Високо кръвно налягане- много е важно да се разрешат психичните проблеми, които напрягат организма постоянно. Както и да се изработи режим на живот, който е с много по-малко напрежение. Важно е човека да се обучи да разтоварва.Сърдечни проблеми- те сами говорят за себе си. Трябва да се научите да се справяте по-добре със собствените си чувства. Да споделяте, да разтоварвате психическото и емоционално напрежение. Да спрете да натрупвате на раменете си чужди проблеми.Алергии- много е важно да се преработят ситуациите, които са ви вече непоносими. Така вашата физическа поносимост ще нарасне.Диабет- не можете да усвоявате ‘’сладкото на живота”. Трябва ви повече радост, смях удоволствие, истински положителни емоции. Необходимо е и да се научите да ги преживявате в дълбочина, да им се отдавате.Рак – колко много обида сте натрупали! Себе си не приемате, самоотричате се.

Почти всички хронични болести имат и психична основа. Адекватната психотерапия е в огромна помощ на лечението. В литературата достатъчно добре е описано как психичните и емоционални блокажи водят до физически заболявания. Психотерапията помага да възстановите семейните си отношения и всякакъв друг вид такива.

Семейства и партньорства най-често се разпадат,  не защото хората няма какво да си дадат, а защото не знаят да уважават различията си. Много често съвременния човек държи да е прав. Да сте прави, а другите-криви, е опасно. Тъй като в този момент  вашата правота е единствена, не виждате другия, не се съобразявате с важните неща за него, не търсите компромисния вариант, не търсите как можете и двамата да сте доволни… Т.е. партньорството липсва. Хората в правотата си се превръщат във врагове. Възстановяването на партньорството минава през усвояването на умението да съвместявате нуждите си и да започнете да имате реални очаквания един към друг. Както и да търсите алтернативи за нещата, които не можете да си дадете, а не постоянно да се обвинявате един друг. Психологическата помощ е важна при всички тежки житейски събития.

Преживяване на смърт на близък човек. Много малко знаем и се говори въобще за това как се преживява загубата на близки. Обикновено хората не искат да тъжат или биват спирани да тъжат. Брутално е, но понякога се изписват успокоителни и антидепресанти на просто тъгуващи хора. Така всъщност се засяда в траура с години, траура се превръща в депресия, а липсата на подкрепа и местенце, където да излееш мъката си, в пълна душевна пустота. Психотерапията ще ви помогне да преживеете този труден момент и то по човешки начин.

Развод – отново тежък момент, в който душата се срива, а натрупаните болка, гняв, обиди, липсата на разбиране и нормална комуникация с партньора, причиняват неизлечими рани както на родителите така и на децата.

Психотерапията ще ви помогне да се справите със собствения си гняв, обида и тъга.

Да си вземете поуките.

Да усетите живота отново, да имате доверие, че ви чака нещо по-добро и да се борите за щастието си.

Психотерапията ще ви помогне да изработите адекватна комуникация с бившия си партньор, така че да не страдате и да не накърнявате душите на децата си.

Фалит – отново момент, в който ако отчаянието е силно, няма да виждате какви възможности ви предлага света.

Проблеми с адаптацията – смяна на училище, преместване в друг град или държава, в друга работна среда.

Преживяване на тежки събития- катастрофи, природни бедствия, аварии, инвалидност.

Всички житейски ситуации, които са негативни и се повтарят постоянно- – Все  попадам на нестабилни партньори. – Винаги ме уволняват. – Все се чувствам недооценен. – Все ми изневеряват/ ревнуват. – Не мога да „продам” уменията си добре. Всички постоянно повтарящи се проблеми се раждат от някакъв ваш поведенчески и психичен дефицит. Дори понякога да знаете, точно какво ви липсва като умение е трудно да го изработите сами. Това е така защото ние имаме огромни страхове свързани с липсващото ни умение. Тогава се налага да се обучавате стъпка по стъпка. Психолозите знаят как. И най-накрая, психотерапията е за саморазвиващи се хора. За тези които са лидери на живота си и искат да го живеят щастливо и пълноценно.

Ако усещате, че се мъчите с даден житейски проблем, повече отколкото ви се иска.Ако усещате, че губите възможности, неща или хора.Ако напоследък не се чувствате добре в кожата си.Ако не харесвате себе си или начина си на живот и не знаете как да промените това.

Ако сам не можете да стигнете до решенията, които са ви нужни, за да продължите напред. Психологичната помощ ще ви помогне да намерите правилния път за себе си много по-бързо. Няма нужда да страдате с години и да причинявате болка на себе си и на хората, които обичате.

Психолог, Психотерапевт Галя Мутафова