Побои, мъчения и изнасилвания сред задържаните след преврата в Турция

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

„Амнести интернешънъл“ със сериозни обвинения към Турция за отношението ѝ към задържаните след опита за преврат

Побоища, мъчения и изнасилвания – на това са подложени задържаните в Турция след опита за преврат. За това алармира международната правозащитна организация „Амнсести интернешънъл“ след извършено разследване. 

Според информацията на „Амнести“ арестуваните са държани често в неофициални арести – големи пространства, на които хората са събирани на едно място и събличани голи. Такива места са спротни зали или дори големи конюшни. Полицията нарочно запазва ситуацията за тях стресова, като лишава задържаните от храна, подлага ги на побой и мъчения и понякога дори ги изнасилва. 

Пред двама от адвокатите на международната организация някои от задържаните разказали как висши офицери от армията, арестувани след опита за преврат, били изнасилвани с палки или с пръст. Именно за офицерите полицията пазела най-лошото си отношение. 

Също така в някои случаи на задържаните е отказвана медицинска помощ, въпреки получените сериозни наранявания. Някои от тях не можели да стоят на краката си, а на други било невъзможно да останат фокусирани. 

Виж още: Ответната реакция на Турция след опита за преврат

Според доказателствата, събрани от „Амнести“, между 650 и 800 военни са държани в спортната зала на главното полицейско управление в Анкара, като за поне 300 от тях има ясни признаци, че са били жестоко бити. 

Общата статистика на задържаните след опита за преврат е следната: Арестуваните са 13 165 души, като от тях 8 838 са военни, 2101 са съдии и прокурори, 1485 – полицейски началници, 52 –  представители на местната власт, а 689 са цивилни. 

От „Амнести“ препоръчват Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание да проведе спешно разследване на отношението към арестуваните.