Путин откри паметник на руски и съветски воини в Словения

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

„Русия и Словения споделят позицията, че опитите да се пренаписва историята са недопустими и заедно ще работят за укрепването на сигурността в Европа и света, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на тържествена церемония по случай стогодишнината на Руския параклис в Прохода Вършич.

Руският държавен глава коментира, че заедно със словенския му колега Борут Пахор ще открият новия мемориал в памет на руските и съветските войници в Любляна.

„Той ще ни напомня за безкористността на воините на Русия и за решаващия принос на Съветския съюз за освобождаването на Европа от нацизма“, отбеляза Путин. – „Паметникът ще отразява нашата обща принципна позиция за недопустимостта да има опити за изопачаване и пренаписване на историята, за да се оправдаят престъпления, причинили смъртта на милиони души. Именно затова ние ще продължаваме заедно просветителската работа, най-вече сред младите, не само за да помним за ужасите на войните, но заедно да работим за укрепването на взаимното разбиране, доверието, сигурността в Европа и света“, допълни руският президент. 
 

Руският параклис в Прохода Вършич
–––––––––-

По-късно през деня президентът на Русия Владимир Путин взе участие в церемония по откриване на монумент на руските и съветски бойци, загинали в Словения през двете световни войни.

Заедно с президента на Словения Борут Пахор Путин положи венци пред паметника, след което двамата отдадоха почит на загиналите с минута мълчание.

Инициативата за паметника е била обсъдена още в рамките на посещението на Путин в Словения през март 2011 г. Монументът е построен с участието на руски скулптори и пудожници. В най-високата си точка паметникът достига 5 метра и представлява колонада от 8 еднакви, но с различна височина ромбоидни стели. Всяка от тях завършва със силует на жерав, изработен от бронз. Двете симетрични части на колонадата символизират двете световни войни. Надписът на монумента гласи:  „На синовете на Русия и Съветския съюз, загинали на словенска земя в годините на Първата и втората световна война“.

 

Путин обяви също така, че по време на посещението си той и неговият словенски колега ще набележат „нови перспективи във всички аспекти на двустранните отношения“.
 

От своя страна президентът на Словения Борут Пахор отбеляза, че „на нас не ни е безразлична съдбата на жертвите на войните“. След „Великата Първа световна война“ последла Втората – нейното най-страшно и жестоко морално наследство. И след като след Първата следво Втората световна война, логично е да си мислим, че ще последва и Трета или нещо подобно. Но войната не е предмет на историческа логика, войната и мирът винаги са предмет на политически избор. Затова ние отхвърляме мисълта, че войната е неизбежна, ние поемаме отговдорността за миронто уреждане на всички спорове. Ние искаме мир, траен и постоянен мир“- каза в заключение словенският президент.