Вече можете да печатате 3D холограми на своя инкджет принтер

1
Добави коментар
maznio007
maznio007

Екип изследователи от MIT е разработил технология за печат на триизмерни холограми чрез домашни мастиленоструйни принтери.

 

Печата на триизмерни холограми, които се използват за защита от фалшификация на продукти, обикновено се прави чрез много сложни и скъпи принтери. Това ги прави толкова трудни за фалшифициране. Но екип изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) е създал нов тип 3D холограма, която може да бъде отпечатана на обикновен мастиленоструен принтер, като този, който вероятно стои върху бюрото ви. Компанията Lumii работи върху комерсиален софтуер, базиран на технологията им.

 

Вместо да използват лентикулярна технология, за да създадат двуизмерен ефект на движение, който работи само в едно наравление, холограмата на Lumii създава истински 3D паралакс, който работи във всички посоки и не е нужно да търсите определена точка, за да видите триизмерния ефект.

С помощта на специален алгоритъм за обработка на изображението, базиран на модела на учените от MIT, Lumii разделят триизмерния модел на множество слоеве, които могат да бъдат отпечатани индивидуално чрез стандартен мастиленоструен принтер. Когато се наложат, с малко отместване, те създават убедителен 3D ефект, който позволява разглеждане на изображението от различни ъгли.