Тевно езеро – едно от емблематичните места в Пирин планина

2
Добави коментар
poluina
poluina

 

Тевно езеро или “тъмно езеро” е едно от онези места любими не само на планинарите, но и на хората които са виждали само на снимка. То се намира на 2512 м надморска височина. Част от НП Пирин. Планината, която повечето поети биха казали красота и величие събрани в едно място. Освен че е известно с красотата си, то разказава легенда с неочакван край, която извира от дълбините му.

Легендата разказва, че Тевно езеро светело ранно сутрин като синя коприна, а вечер придобовало златистия цвят на слънцето. Имало една девойка, която много обичала това място и често ходила там. Всеки път тя сядала на брега да му се любува. Веднъж и се приискало да има сини очи. Точно като водите на езерото. Затова дошла един път рано, по изгрев слънце. Наплискала със студената вода своите очи и те станали сини.

Момичето обаче забравила да благодари на езерото за сбъднатото си желание. След време момичето прискало косите и да станат златисти. Езерото превърнало и това нейно желание в реалност. Дошла тя по залез слънце, потопила косите си във водата и те станали златисти. Момичето отново забравило да благодари на езерото. Със сините си очи и златната си коса се превърнала в най-красивата и желана мома в селото. Това я е накарало да се възгордее. За съжаление желанията не спирали. Поискала да стане царица. В този момент езерото се вгорчило от алчността на девойката. Потъмняло от гняв. Завинаги станало тъмно. Точно поради тази причина езерото се нарича Темно. Легендата се предава от уста на уста.