Новите български филми на „Златна роза 2016“

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

12 филма, подкрепени от държавата, и четири независими продукции са в пълнометражната програма на националния кинофестивал през септември във Варна

12 пълнометражни и шест късометражни филма, осъществени с държавна подкрепа чрез Националния филмов център, представя конкурсната програма на 34-тия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна, 19-25 септември.

Кои са пълнометражните заглавия – познати на публиката или премиери, – които се състезават за отличията, обрани миналата есен от „Каръци“?

– „18“ е вторият филм на Атанас Христосков след „Номер 1“, който взе голямата награда в 30-ото издание на „Златна роза“.

– „Христо“ е дебютният филм на Григор Лефтеров и разказва за бездомно момче, което прави всичко възможно да получи нормален живот.

– „Слава“ е вторият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чиито дебют „Урок“ спечели множество награди и бе оценен от критиката като най-успешният нов български проект. Филмът имаше световна премиера в официалната селекция на международния филмов фестивал в Локарно.

– „Безбог“ на Ралица Петрова беше другият български филм в Локарно и спечели там голямата награда „Златен леопард“, както и приза за най-добра женска роля.

– „Пеещите обувки“ е дългоочакваният филм на Радослав Спасов, вдъхновен от живота на певицата Леа Иванова, който вече получи наградата на журито „Сребърен Георги“ от Московския кинофестивал.

– „Спомен за страха“ на Иван Павлов е с Ивайло Христов в главната роля.

– „Маймуна“ (известен още като „Баща ми, майка ми, сестра ми“), следващият проект на Димитър Коцев-Шошо след „Лора от сутрин до вечер“, през март спечели наградата на публиката на София филм фест.

– „Летовници“ на Ивайло Пенчев е комедия със Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Анета Сотирова и още много популярни актьори.

– „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на режисьорката Иглика Трифонова („Писмо до Америка“, „Разследване“) е копродукция, заснета в три държави: Босна и Херцеговина, Холандия и Швеция. Ядрото на екипа е българско – оператор е Рали Ралчев, музиката е на Теодосий Спасов, а в една от ролите е Ованес Торосян.

– Silent movie (Ням филм) на Андрей Чертов е посветен на виртуозния джаз композитор и пианист Милчо Левиев. Лентата е опит за екранен джем сешън – музикален разказ на един джаз пианист, който ни връща към спомени за сбъднати и несбъднати мечти, за изгубени илюзии, за споделеното с приятели…

В конкурсната програма на фестивала се състезават и две копродукции:

– „Лабиринти на любовта“ (Русия, България) на режисьора Владимир Щерянов,

– „Райската стая“ (Холандия, Швеция, България) с Анжела Недялкова в главната женска роля, който бе и холандското предложение за чуждоезичния „Оскар“.

Този път за „Златна роза“ се състезава и „На педя от земята“ на Максим Генчев, след като миналата година неговият „Дякон Левски“ не беше допуснат до конкурса. Сега в информационната програма ще бъдат показани три независими пълнометражни филма:

– „Врагове“ на Симеон Комсалов с продуцент Константин Буров, криминална драма за бивше ченге, което се опитва да спаси отвлечен бизнесмен, с участието и на певицата Мария Илиева, автор на песен към саундтрака,

– „Моето сърце е октопод, или баща ми на брега на черното море“ на Нено Белчев,

– „Никой“ на Андрей Андонов с Гергана Плетньова в главната роля.

Късометражните филми, осъществени с държавна подкрепа, са дебютите „Бръмбазък“ на Милен Ангелов, „Куче“ на Владимир Петев и „Дрехи“ на Веселин Бойдев плюс отличения на София филм фест „На червено“ на Тома Вашаров, „Вълча сюита“ на Стефан Тенев и „Преди да заспя“ на Николай Тодоров.

Сред 30-ината независими късометражни филма публиката има възможност да види „Колко си хубав“ на Христо Порязов, „Като захарен памук“ на Яна Лекарска, „Къщата“ на Яна Титова, експерименталните „Изяж ме“ и „Снежното момиче“ на Илина Перянова, „Среща със себе си“ на Теа Петрова, „Сутрешно кафе“ на художника Венцислав Занков, който дебютира като режисьор, и вече награждавания „Ани има рожден ден“ на Кирил Тодоров с Ирмена Чичикова.