Степан Поляков: Роднина на Стефан Данаилов набъркана в афера за 300 000!

24
Добави коментар
petjor
petjor

Травъл ТВ е първата по рода си телевизия за туризъм и пътешествия не само у нас, но и в Европа.

Нейният старт преди четири години беше впечатляващ и много обещаващ. Германският професор по интернет семиотика д-р Ханс Йоахим Нерн и негови партньори от Дюселдорф и Кьолн инвестираха в амбициозния проект през 2005 г. Същата година СЕМ регистрира официално телевизията, от която 84% са собственост на д-р Ханс Йоахим Нерн от Дюселдорф и 16% – на продуцентска Къща Паспорт Медиа ООД от София, ръководена от Степан Поляков.

Пълномощник на д-р Нерн в София става Виктор Димчев. Само година по-късно Нерн изпраща за подготовка и развитие на канала над 100 000 евро. При едно от посещенията си в София германецът разбира, че всъщност всички пари са прехвърлени за нещо, което много напомня НА Травъл ТВ, но няма нищо общо с нея – едноличната фирма на Виктор Димчев – TTVI /Ти Ти Ви Ай/TTVI/ ЕООД. Там са той, майка му Минка Вътева и приятелят й Павел Павлов. Оттам се започват и големите измами. Над 300 000 лв. потъват в личните банкови сметки на Виктор и майка му, разкрива Поляков. До този момент парите не са върнати, телевизията е свалена от сателит, а Степан Поляков, който преди това е бил неин криейтив директор, се опитва да оправи недоразумението, в което е попаднал, без да иска.

…………………………………..
– Г-н Поляков, преди по-малко от година разговаряхме за стотиците измами около стартирането на единствената по рода си до момента изцяло туристическа телевизия у нас „Травъл ТВ”. Разкрихте ми голяма част от далаверите, както вие ги нарекохте тогава, на своя съдружник Виктор Димчев и майка му Минка Вътева. Какво се случва към днешна дата с фирмата, телевизията и тези хора? Успяхте ли да осъдите Виктор Димчев?
– Случи се това, че един човек беше жестоко излъган и измамен. Още един! Появи се Радослав Карабойков, който освен собственик и издател на сп. „Одисей” е и официален представител на камионите МАН за България. Той имаше план, дори стратегия за развитието на туристическата телевизия – „Травъл ТВ”. Или по-точно – „ТрЕвъл ТВ”, която се различава от „Травъл ТВ”. След като германският инвеститор Йоахим Нерн инвестира огромни суми за развитието й, Виктор Димчев и майка му накараха един заблуден техен служител да им регистрира „Тревъл ТВ” – разликата е в една буква – за да могат да дръпнат парите.

На латиница обаче, наименованието и в двата случая се изписва по един и същ начин, а съкратено винаги е Ти ТИ ВИ Ай. Едноличен собственик на въпросната ТВ стана Красимир Митков Лободов. Този беше шофьор и момче за всичко във фирмата ни Паспорт Медиа ООД. Както Доган ги нарича, „някакви мъжки секретарки”. А Виктор Димчев вече го осъдих, ще го направя и още няколко пъти.

Осъдих го за 11 хиляди лева, запорирал съм му и личните сметки, както и тези на фирмата

ТИ ТИ ВИ АЙ. Той обаче веднага накара приятелката си Надя Конакчиева да основе нова фирма Ти Ти ВИ ЕООД.

– Как актрисата Надя Конакчиева се забърка в аферата?
– Стана гадже на Виктор. Взех я от театър „Възраждане“, за да снима филми. Тя обаче реши да влезе в друг филм и да го играе любовница на биг боса… Рано или късно и тя ще попадне в затвора.

– Защо?
– Защото

от бедна артистка с 250-300 лв. заплата на 2 декември 2008 г. и на 3 или 5 август тази година на името на Надя Конакчиева са регистрирани две фирми и две телевизии.

Тя се води собственик на телевизия „Си Ти Ви”, претендираща за общинска телевизия, както и на „Травъл ТВ”, или на български „Ти Ти Ви. Както виждаш, отново затваряме кръга и стигаме до Травъл ТВ на Йоахим Нерн. Той цени българските жени, но този път ми се струва, че ще си направи и други заключения за тях. Като едноличен собственик на две телевизии Надя Конакчиева явно не е наясно, че е предоставила документи на СЕМ с тежка финансова гаранция. Нали така?! Ще поясня само, че за да кандидатстваш в СЕМ за телевизия, трябва да представиш куп документи за финансова стабилност.

Първо, Конакчиева трябва да е внесла за двете си фирми два пъти по 5000 лв., което е уставният капитал на ЕООД. Откъде е взела 10 000, не е ясно?! Второ – за да имаш регистрация за СЕМ, трябва да се покажат договори за следващата една година с ПРОФОН и Мюзикаутор. Договори, на стойност 1500-1600 лв. месечно, т.е. по груби сметки за още една година тя само на тях ще трябва да им плати към 30-40 хиляди лева. Откъде, милата, смята да ги изкара. Да не говорим, че служителите, които сега са преназначени в нейната фирма, са повече от хората, които в момента са в театър „Възраждане”, където тя работи като актриса.

А това са хора, на които чувам, че не са им плащали осигуровките – Главна инспекция по труда ще трябва да се занимава и с това. Радослав Карабойков е в голяма беда, защото до момента по груби изчисления дължи около 60 000 лв. на Мюзикаутор и Профон. Радослав просто си купи телевизия с дългове, без да попита дори дали има такива. Така че неговите проблеми тепърва започват.

– Излиза, че Надя Конакчиева е другото лице след Красимир Лободов, зад което Виктор Димчев и майка му са се скрили?
– Да, точно така, правилно. От едната страна е Краси, по средата е Радослав, а накрая Надя, което освен че не е джентълменско, е направо просташко. Просташко е да се криеш зад гърба на едно крехко и невинно момиче. Само че наивността просто няма как да бъде оправдана в съда.

– Добре, вие сте развалил сделки за стотици хиляди лева на тези хора, разкрил сте голяма част от престъпните им схеми – не се ли притеснявате по някакъв начин за себе си и семейството си?
– Не – само да посмее! Но ако опита да направи нещо, ще ме улесни. За семейството си съм се погрижил, не се притеснявам. А и Виктор е страхливец! Щом се криеш зад жена си, значи си страхливец.

– Ще ви върна пак към Надя Конакчиева – има ли някаква роднинска връзка тя със Стефан Данаилов?
– Да, има някаква връзка. Цялото й име е Надя Ламбева Конакчиева, а прякорът на Данаилов – Ламбо, не е от друго, а защото баща му се е казвал Ламбо – бил е генерал. Така че в момента Стефан Данаилов, който иначе е много готин човек, добряк, освен неприятната случка, че вече не е министър, ще трябва да измъква и роднината си Надя от проблеми, от които няма да успее.

– Освен германския инвеститор Йоахим Нерн и Радослав Карабуйков знаете ли за още измамени от Виктор Димчев хора?
– Да, режисьорът Атанас Христосков. Димчев го измами с авторски права. Христосков режисира един филм и не му го платиха. Стълбът на цялата програма на Травъл ТВ е световноизвестният американец Бърт Улф. Продуцентът му Гари Мичъл от Лондон се хвана за главата, защото

Виктор не му плати парите за поредицата, а освен това му сви и бетакам-касетите, доста скъпи.

Гари ме попита какво да прави. Казах му да пише в СЕМ и той им прати официално писмо. Как да знае човекът в какво се забърква със сделки в България и с викторовци. Ето, същия случай като с Нерн – пращаш пари, материали или каквото и да е на мъжка дума – и конекрадците отвъд Дунав, както не без основание ни нарича Бисмарк, веднага гепват всичко, което се движи.

Ограбиха близките ми приятели Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Георги Димитров – Генерала, продуцентите на филма „Дзифт”.

По онова време аз помолих тези ужасно почтени хора да ни помогнат с 15 хиляди, за да си платим сателита, и те заради мен ги преведоха директно на Минка. Тоест, пуснали са ги в бездънната яма. Когато я попитах кога ще ги връщаме, тя се изсмя и ме попита какво са 15 бона за известни продуценти като тях. Какво да правя, аз ще ги връщам, макар да подозирам, че от омерзение може да ми кажат да си ги… тия 15 бона.

– А какво ще ми кажете за тези фамозни призрачни снимки на АЕЦ „Белене”, които са дадени като обществена поръчка на „Травел ТВ”?
– Десетки хиляди левове са дадени неясно на кого.

Някой от АЕЦ „Белене” еднолично е взел решение да плати на единствената туристическа телевизия не малко пари, за да снима нещо, което всъщност го няма.

Все едно да интервюираш някой, който още не се е родил?! Аз знам за 60 000 лв., колко още има отгоре, не е ясно.

– Защо германецът Йоахим Нерн е позволил така наивно да бъде измамен?
– Защото на доверие даваше и прехвърляше на Виктор пари. На честна дума – просто така е възпитан. Не се замисляше, че всъщност няма документ за парите, които праща в една държава с дивашки маниери. В Германия и в цивилизования свят, където за съжаление България не е, дадената дума, рицарските отношения, понякога са на почит. Там могат и да се раздават, и да се разменят пари без документи. За хората, повтарям – хората, е нормално да живеят по този начин – без да си вгорчават живота с бумащина.

– В този смисъл колко близки бяхте с германския инвеститор Йоахим Нерн, за да ви се довери той по този начин?
– Бяхме близки приятели – аз и той, както и хората, с които управлявахме фирмата. Единственият, с когото Йоахим не се познаваше лично, беше Виктор Димчев. За подобни взаимоотношения в Германия има един израз,– „Мост на доверието”. За него този мост на доверието беше фактът, че познава хората, на които аз съм съдружник – и това му беше достатъчно. Когато не говорим за измамници, а за почтени бизнесмени, разбира се, това си е в реда на нещата. Но Йоахим Нерн пусна парите си точно там, където не трябваше – в дебелата сметка на Виктор Димчев! А освен че беше брутално измамен, му се бяха натрупали и огромни такси в СЕМ.

Колкото и парадоксално да е, заради Димчев и майка му Йоахим Нерн ще си има проблеми и с българските власти сега. По закон той дължи пари – 10 000 лв., които през СЕМ ще трябва да внесе в българския бюджет. Това е положението. Той е един бит и ограбен длъжник на България, който след 20 г. за първи път не дойде на море в Албена, а замина за Майорка. Да се чудим ли защо?

– За този период от 8 месеца, когато разговаряхме за първи път и обвиненията бяха вече налице, въпросният германски инвеститор не е ли намерил някакъв начин да си потърси законово правата, да получи морално възмездие?
– Добър въпрос, но за жалост отговорът не е толкова хубав. Не е! Той на практика не разполага с абсолютно никакви документи, с които да докаже черно на бяло, че е жестоко измамен. А на всичко отгоре

беше и пребит от същия този Виктор Димчев в офиса на телевизията.

Виктор го преби, без да му мигне окото. Няма как да търси възмездие – хвърлил е едни пари, а те са попаднали там, където не трябва, това е.

– Добре, но тук в България знаем, че ако един българин е измамен по този начин, никога няма да стои със скръстени ръце, ще намери начин да реагира в своя защита?
– Веднага ще ти кажа за един такъв българин, който стои със скръстени ръце и кърши пръсти.. Това е измаменият след Йоахим Нерн – Радослав Карабойков. Той тръгна да купува „Тревъл ТВ” от шофьорчето, на чието име се водеше тя тогава – Красимир Митков Лободов и… изгоря с 300 000 лв. После каза пред приятели – „от четвърти клас не са ме мамили така”.

– Как са му взети тези пари?
– С изнудване. Сделката фактически не беше още завършена, когато Минка – майката на Виктор, и той започнаха да му звънят през пет минути по телефона и да му реват: „Изпрати едни пари, че ще ни спрат сателита”, „Изпрати едни пари, че ще ни спрат не знам какво” и т.н. И тъй като той не беше финализирал сделката, изпрати парите – 300 хиляди – под формата на реклама. Сега вече по никакъв начин не може да си ги върне. Никой няма сносно обяснение къде отиват всичките тези стотици хиляди левове! Е, аз имам –в личните банкови сметки на Виктор Димчев, Минка Вътева и на лицето Красимир Лободов. С последния в момента се занимава НАП и Софийска районна прокуратура.

– Кой е собственикът на „Тревъл ТВ” в този момент?
– В настоящия момент това са Радослав Карабойков, Минка, Виктор и приятелят на Минка – Павел Павлов. Както и аз. Това е компания от престъпници, в която за съжаление все още фигурирам, без да съм извършил нито една измама. В този момент искам да кажа на Радослав Карабойков, който ми е приятел, че е тръгнал по много погрешен път, престъпен и осеян с кражби. Предупреждавал съм го в частни разговори. От стълб на обществото, който строи църкви и се опитва да си осигури безсмъртие, той се превръща в лице, което е за прокурора. Омагьосан кръг е хорото с Минка и сина й, Радо – не го играй, не ги знаеш тези стъпки.

– За какви престъпления по-конкретно говорим?
– Ограбва авторските ми права. Министерство на културата му тресна наказателен акт. Той ще бъде последван от още много. Заявих му категорично, че не желая лицето ми да се появява по бандитската му (ни) престъпна телевизия. Но той вместо да спре телевизията, нае една скъпа адвокатка да се бори срещу решенията на Министерството на културата. Започна да подава жалби, което е безкрайно смехотворно. Институциите вече му се смеят, а той ходи и се жалва срещу неясно какво?! И какво прави така – лекува здравата глава, а не болната. Превръща се в съучастник на Минка и Виктор.

– А всъщност същият е ограбен от тях с 300 000 лв.?
– Точно така. И наистина много жалко за Радослав, защото той е известен като почтен бизнесмен, като добър баща и като човек, който дава работа на десетки хора. Но в този момент започва да играе на страната на престъпниците. Току-що е обявил на екипа на списание “Одисей”, че след 8 години списанието благополучно е починало. Тези хора остават без работа, защото Радослав си позволи лукса да пусне 300 бона в банковите сметки на Виктор, Минка и Краси Лободов.

– На колко години е в момента Виктор Димчев?
– 31.

– А на каква възраст беше, когато станахте съдружници?
– Да е било преди 4-5 години. Питаш ме дали е бил достатъчно зрял за подобен род измами и ще ти кажа да – беше изпечен измамник. Уроците на мама са непреходни! Другото си е чист талант…
Един ден той дойде при мен и започна да ми обяснява колко е зле жена му, няма работа, има малко дете, което постоянно боледува и така. Каза ми: „Моля ти се, измисли нещо, че да изкарам някой лев”. Звъннах на двама-трима души и го назначиха в „Мултимекс Травъл”. След два-три месеца обаче приключили взаимоотношенията си. Когато проверих защо, бях втрещен от чутото.

Оказа се, че Виктор Димчев спретнал уникален номер на новите си работодатели. Тъй като те имали група от 200 души за Египет, той направил следното – казал им „вижте какво, ще ви намеря евтини билети от Олимпик Еъруейвс, но ще ми звъннете утре, защото сега не мога да го уредя”. Хората го направили. Така отклонил 200 души – клиенти на една агенция за собствени цели. В този бизнес няма по-подло и мръснишко нещо! Само че аз цялата история я разбрах доста по-късно, преди това бях чул от самия Виктор, че собствениците на агенцията били кокаиномани и т.н. След тази история синът му се разболя още веднъж и… познатият сценарий – Виктор идва да ми се моли да го назнача някъде, за да гледа детето. Започна да се кърши като циганка да ми станел продуцент.

А на детето му му нямаше нищо фатално – беше настинало. Казах си: „Защо трябва да робувам на стереотипи, хубаво – не си от гилдията, владееш три езика, компютър, ще пробвам”. Взехме го. И започна да работи за нас. Виктор притежава невероятно комбинативен ум и виртуозно мами хората. Между другото, още докато е бил на 23 години, Виктор е обявен от полицията за измамник, бил е издирван от тях. Задържан е, плащана му е гаранцията и пак отначало.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА