СУ „Св. Климент Охридски“ на 121 години

20
Добави коментар
velikcden123
velikcden123

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще открие днес 121-тата си учебна година.

На церемонията по откриването ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.

Университетът е първото висше училище у нас /1888 г./ Той е открит като Висш педагогически курс с едногодишен срок на обучение при Софийската мъжка гимназия.

На 8 декември 1888 г. е приет „Закон за отваряне на Висше училище в София“. С указ от 5 януари 1889 г. Висшият педагогически курс е преименуван на Висше училище.

Първият ректор е Александър Теодоров – Балан. Студентите са 43, само мъже. В приетия временен правилник се предвижда функционирането само на историко-филологическо отделение с три основни дисциплини – история, славянска филология и философия с педагогика.

На 23 януари 1904 г. със Закон за университета Висшето училище е преименувано в Български университет „Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово“.

Увеличава се броят на преподаваните дисциплини, откриват се нови факултети – медицински, агрономически, богословски, ветеринарен, лесовъден, стопански.

От 4 януари 1905 г. се нарича Софийски университет „Св. Климент Охридски“.