Змии в България – Аспидата

41
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Змии в България – Аспидата
1 Октомври 2009 / 01:53  |  Автор: Snake  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Лични

,
Други

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Отровни

Аспидата /Vipera aspis/

Наричата също каменарка.

Обикновено аспидата достига дължина 60-65 cm, в редки случаи до 85 cm. Мъжките са по-дълги, но по-тънки от женските. Върхът на муцуната е леко, но отчетливо, повдигнат нагоре. Гръбните шарки варират силно, но много рядко имат ясната зигзагообразна форма.

Аспидата

и леко „вирнатата“муцуна на аспидата

Аспидата е разпространена в Североизточна Испания, по-голямата част от Франция, най-югозападните части на Германия, Западна Швейцария и Италия, включително Сицилия.

В България са открити само два екземпляра, при това в началото на 20 век. Единият е от района на Харманли и е уловен през 1933. Другият е намерен в колекцията на Катедрата по зоология на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ без подробности за мястото или годината на улавянето му. Освен тези два екземпляра, на Балканите са намирани и един край Сараево и един край Рипан, южно от Белград. Откриването на аспиди толкова далеч от основния им ареал, както и наблюдения на процеса в Словения, показват, че тя е изтласкана от Балканския полуостров от разпространението на пепелянката /Vipera ammodytes/, поне така твърдят учените.

Аспидата предпочита слънчеви местности със сравнително сухи почви. Най-често се среща по каменисти склонове, но понякога се намира и в равнините. Храни се главно с гризачи и гущери. Ражда по 4 до 8 малки с цвета на възрастните.

Отровата на аспидата е по-силна от тази на пепелянката, но по-слаба, отколкото при усойницата. Въпреки това ухапването е болезнено и според някои данни, 4% от случаите, в които не е получена медицинска помощ, са фатални.

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!

ЗА МОЯ БЛОГ

Автор: Snake

Дата на създаване: 28 Септември 2009 / 00:14

Категория:
Новини,
Любопитно,
Здраве,
Лични,
Други,
Хоби и развлечения,

Прочетен: 405666
Коментари: 172
Последна промяна: 7 Март 2010 / 00:39