Пътепис – Седем часа по екопътеката Каньонът на водопадите – България – статия -­ Last.bg

39
Добави коментар
KAMAK
KAMAK

Карта на Екопътека Каньона на Водопадите

Ето го и самия водопад:

Водопада Орфей

Изумителни гледки сред девствена природа може да си подари всеки жител и гост от Смолян и околностите, който е любител на пешеходния туризъм. Само на 30 минути от къщите на града той ще попадне на доскоро прокараната екопътека „Каньонът на водопадите“. Екопътеката е уникална, минаваща през резервата “ Сосковчето“, разкриваща различни природни чудеса – преди всичко водопадите и цъфтящия тук през месец август жълт крем.

Благодаря на възможността да посетя това райско място в България на Румен – таксиметров шофьор от Смолян и Annie87, която писа и показа снимки от водопада “ Орфей“ в своя блог.

Ето и карта на екопътеката

Цялата екопътеката е с необходимата маркировка и знаци и е невъзможно човек да се загуби. Отначало се върви по пресъхналото корито на река, пътя е каменист, после пътеката се вие в гората и така нагоре и все нагоре… вдигаш поглед и очакваш да видиш водопада пред теб. Но природата ревносно пази своите творения…

Всъщност по течението на река Герзовска са преброени 46 водопада. До красотата на 10 от тях туристите могат да се докоснат след прекарване на пешеходния маршрут, получили името си от поредица малки, но атрактивни водопади – Ропката, Казаните, Сърцето, Каскадите.

Всички снимки са правени по пътя към водопада Орфей и течението на река Герзовска.

Това е мостчето по което минаваш и пред теб е водопада “ Орфей“ – най – големият от всички, носещ името на митичния певец Орфей. Водните му струи, спускащи се линеално от 68 метра височина напомнят струните на арфата на легендарния тракиец, чийто вълшебни песни покорявали зверове и птици.

Гледаш водните струи – чувстваш се като сега роден – забравяш ежедневието – стоиш и немееш… не може да се опише усещането.

Растителността в резервата е с човешки ръст, по екопътеката са измайсторени с въображение дървени мостчета, деликатно вписани в природата, които носят усещането за горска приказка, в която времето е спряло.

Зад мен са Ритлите или Редените камъни – скални блокове с озадачаващи форми, получени в резултат на изветрянето на скалите. Има панорамна площадка за наблюдение с ограничени размери 1,5 метра на 2 метра която ще ви примами на извисяваща се скала – непристъпна преди строителите на екопътеката да подсигурят достигането до върха и. Гледката от нея разкрива надиплените в безкрая на хоризонта била на Родопите.

Тази красота досега е била скрита за човешките очи, макар и толкова близо до най – големия град в Средните Родопи, и би останала напозната без човешка намеса. Авторите на екопътеката дискретно са осигурили достъп по непроходимите места на маршрута “ Каньонът на водопадите“. Екопътеката е резултат от нов подход в пешеходния туризъм. Тя е за “ интимно общуване“ с природата.

До следващия път… при водопадите.

Линкове:

Разходка.ком