Георги Ифандиев: Властта ми е безразлична!

48
Добави коментар
karutzar
karutzar

Георги Ифандиев е един от най-устатите родни журналисти и публицисти. В предаванията си “Между редовете” и “Диагноза” не цепеше басма нито на управляващи, нито на опозиция. И досега продължава в този дух.

– Какво е отношението ти към новото правителство, след като измина почти половината от 100-дневния кредит на доверие?
– Да си призная, безразлично ми е. Откакто се усетих зрял човек, живея във вътрешна имиграция.

Единственото правителство, на което възлагах, макар и малки, надежди, бе това на Филип Димитров. Вече бях попаднал сред някои от главатарите на СДС – все комунистически и ченгесарски мушмороци. Нямах особени илюзии и все пак… Тогава узнах кой е другарят Филип Димитров и доста скоро окончателно престанах да се надявам. У нас продължава да ръководи „славната” БКП и по-специално висшата номенклатура. Радвам се, че след като нарекох Б. Б. (българската Бриджит Бардо), това съкращение придоби гражданственост. Б. Б. бе слугиня на Тодор Живков и Симеон. Вие допускате ли, че без революция слугата може да стане господар на бившия си чорбаджия? Да не забравяме, че министър означава слуга… На 10 януари 1990 г. приключва Колегиум на МВР, започнал още през декември 1989 г. През последния ден думата взима тогавашният заместник-министър на МВР ген. Любен Гоцев. Да, същият, който е биз-бизе с американците и е отговарял за тайното посещение на Ричард Никсън у нас. Та този сетнешен „ортодоксален” болшевишки банкер заявява пред колегиума (цитирам): „Аз се питам и към всички го поставям този въпрос: можем ли ние на 14-ия извънреден конгрес в програмата на БКП да предложим нещо, което да влезе в историята на нашата партия, свързано с националната сигурност на НРБ? И ако можем, какво можем да направим още тази вечер? Реорганизация, структури, нови подходи, ново политическо мислене?… Ние нямаме време да губим… Всички не спим и всички се вълнуваме и нека да направим още тази вечер нещо, да влезем скромно, така да се каже, в историята на БКП, да спасим тази партия. Ние имаме три задачи: да оцелее партията като цяло, да не се разцепи на пет крила, да спечелим изборите поне с 50 плюс 1, т. е. след шест месеца да сме все още на власт. Аз се боя от това, което четем ежедневно. Много ми се иска да излезем с конкретно предложение тази вечер. Да не продължаваме да дискутираме теории, да се занимаваме с емоции. Нямаме право да продължаваме тази форма на разговори. Другарю Семерджиев, дайте да видим съвсем конкретно какво трябва да се направи. Утре сутринта трябва да сме готови да влезем с конкретно предложение в Политбюро. На 15. I влиза чл. 1, ние вече не сме управляваща партия, запомнете го това! И тогава няма да може др. Петър Младенов да извика др. Семерджиев и да му каже – вземи този и този на разработка. Дайте си ясна оценка. Ние ще служим на Политбюро, но не можем официално, ще искаме разрешение от прокурора, съдия… Ние сме хората, които ще решим съдбата на това ведомство. МВР ако трябва да го ликвидираме, ако трябва да направим две нови служби, наравно с Шесто и на УБО трябва да му търсим бъдеще. Утре ще чуете съвсем нови неща, които България не е очаквала. Времето ни пришпорва и трябва да действаме тази нощ. Утре ще бъде късно.” Двадесет години след прехода нищо не е променено.

Партията е монолитна като гранитен блок, макар и явяваща се под различни наименования – БСП, ГЕРБ, НДСВ, СДС, ДСБ, РЗС, „Атака”… Като министър-председателка, потомствената комунистка Б. Б. и компанията й от партийни секретари, явни и тайни милиционери и техни деца все така служат на Политбюро. За мен Б. Б. е опасна само по една причина. Тази едра и недодялана мома олицетворява средностатистическия простак, какъвто бе и Тодор Замфиркьов, което на цигански ще рече Живков. А тукашното население има афинитет към простащината. Както харесваше правешкия си Тато, сега му допада банкянската приматка Б. Б. И понеже тя е твърде еластична в кръста и е продала душата на не един сатана, я харесват в Москва и Вашингтон, в Берлин и Тел Авив, в Брюксел и Пекин. Затова ме е страх, че тази другарка може да изкара няколко мандата – толкова е послушна и удобна. Лишена от възможност да мисли, говореща като типичния представител на Коньовица, тя се харесва на т. нар. средностатистически избирател.

– Смяташ ли, че Борисов и колегите му трябва да са по-усърдни в търсенето на грешките на предишните ни управници?
– Чудя се що за хора сте? Не можете ли да мислите? Как е възможно дори за миг да допуснете, че някой ще допусне интересите на Политбюро, на висшата комунистическа номенклатура да бъдат накърнени? Някога като главна секретарка на МВР Б.Б. се оправдаваше като ученичка пред дружинен ръководител: „Ние ги хващаме, те ги пускат.” Предстои да чуем как се вайка: „Ние ги предаваме на прокуратурата, а те не ги осъждат.” Ако перифразираме един успял поради своя брак с мадам Сузи графоман-слагач като Радичков: „Всеки навсякъде ходи с миналото си. На един то е като топлийка, а на други – като купа сено. Ходи той, и миналото му с него.” Б.Б. е от тези с купата сено. Нали ако посегне на някой по така, Церберът на входа на прокуратурата с номенклатурното име Борис Велчев ще започне от нея. Тази мома-пожарникарка е толкова замесена в престъпления, че ако имаше правосъдие, нямаше да излезе от затворите. Всичко е театър. А народът? Древният хуморист Ювенал го е казал: „Panem et circenses” – „Хляб и игри (зрелища)”.

Забележете как храбрият комсомолец Яне Янев се отказа от идеята си за свикване на Велико народно събрание. А на 9 септември драгалевският Мавър се хвърли да помирява комунисти и някакви съществуващи само в неговото болно марксистко съзнание „фашисти”! Щом така са решили на „Позитано” 20… Вие мислите, че Румен Овчаров случайно е изтървал онази реплика, че РЗС и Кошлуково-Ковачкият „Лидер” са креатури на БСП? Хора, на 11 ноември 1989 г. цялата власт, в това число и въоръжената, бе в ръцете на Политбюро и висшата номенклатура, включително и по окръзите. Някой да е посегнал да им я вземе? Вижте как действат с архивите на ДС. Показват ненужните… Срамно е! Любопитен съм да узная как Б.Б. ще одраска Емилия Масларова например?
Та нали нейният свекър Иван Масларов години наред е писал речите на Тодор Правешки! Да не съм расъл в саксия… Та фамилия Живкови и сега е най-богатата у нас. Цели 35 години тя бе на върха. Питайте Батето как живее в такова охолство и обикаля света уж с голата си пенсия?

– Задава се сериозен конфликт президент – премиер, не сгреши ли Първанов с размахването на пръст, при положение че предните 4 години дума не каза срещу властта?
– Това е позната пиеса, писана от некадърен драматург. Спомнете си за кумците Петър Младенов и Андрей Луканов. Сетне за Ж. Ж. и Ф. Д. После за агента на ДС Фернандел и на ГРУ на Съветската армия Иван Йорданов Костов. Знаете ли защо не променят сценария? Ами понеже номерът им минава. И Гоце, и Б. Б. са от слугите с минало. Кой ще им позволи да взимат решения? Останалото е „Panem et circenses”…

– Ще изкара ли този парламент и този Министерски съвет мандата си? (Да или не, и защо?) – Нещо повече, както вече казах, опасявам се, че недодяланото пожарникарско чудо може да продължи. Не виждам причини да не изкара мандата си. Скоро всичко ще утихне. Хората ще бъдат налегнати от грижи по отопление, изхранване и т.н. Те просто забравят. И онези, които дърпат конците, го знаят. Кой днес помни ченгетата „банкери” Иван Миронов, Ицо Салфетката и подобните им? Сещате ли се за Вальо Топлото? Сега щели да съдят агент Сендов – Валери Цветанов.

Глупости! Срамно е такива шушумиги като един министър в кабинета и и. д. кметът на столицата да са доказани агенти на ДС. Такива има навсякъде и най-вече в медиите. Вижте вестниците, телевизиите, радиата. И какво от това? Скоро ще разберете що за птица е банкянската кокошка, но уви… Те и американците вече са наясно, че Обама само прекръсти Белия дом в Чичо Бараковата колиба – нищо повече.

– Къде се загуби ти, няма ли скоро да те видим отново на екран?
– Никъде не съм се загубил. Аз съм гонен от всички назначени собственици и главни редактори на медии и приет от малцината останали истински човеци и българи. Кои ще са тези телевизия или вестник, дето ще си сложат таралеж в гащите с драка като мен? В България свободата на словото е илюзия, но така е и по целия свят. Разбира се, че има нюанси. У нас на такива като мен, които говорят истината, и то с доказателства и факти, или им затварят устите, или повече не им позволяват да се изявяват. Гарнират всичко това с анонимни ругатни и клевети. Помня, че през 2005 г., само два месеца след като бях започнал предаването „Между редовете”, шефовете на СКАТ го спряха за известно време – зер да не навредя на „Атака”. Георги Гергов пък получи нареждане от генщаба на криминалната революция и от бившия седесар Чомаков и също свали от екран „Диагноза”. Защото им поставяше диагнози… Това са жалки послушковци на алчно червената фашистка номенклатура. Такива са всички, които се водят политици, предприемачи, медийни босове и т.н. А в сферата на културата нещата са съвсем трагични. Достатъчен е фактът, че през 2002 г. Илия Павлов лично удостои Веждю Рашидов с „почетното” звание „главен мултак”. Всеки да си прави сам коментара. Моят е: Провъзгласи го за същество със заслуги към алчно червената фашистка мафия и ограбването на българите от нея.

– В. „Над 55“ е партньор на инициативата за създаване на Българска асоциация на пенсионерите. Какво мислиш за това?
– Не е моя работа. Пенсионерите имат нужда от прилични доходи, които да им гарантират достоен живот, и от уважение. Естествено, без онези от номенклатурата. Преди години пръв предложих да бъде реституиран Пенсионният фонд заедно с имотите му. Дял от всяка приватизационна сделка да бъде превеждан в неговия капитал. Той да се превърне в най-богатата корпорация в страната, каквато е Съюзът на слепите – ONCE, в Испания. Да бъде работодател и да получава такава печалба, та пенсиите да стигат на хората, та и да хартисват. Смееха ми се, после взеха да ползват идеята, без да се позовават на първоизточника. Преди петнадесет години казах пред роднини и приятели, че ще дойде ден, когато по сегашната система няма да има кой да ни изкарва пенсиите.

Онзи ден съобщиха, че през 2006 г. делът на децата до петнадесетгодишна възраст бил 15 на сто, а сега – 13 процента. Опасността е на ъгъла, както се казва. Но българите, в т. ч. и пенсионерите, се залисват по политика и по идиоти като Първанов, Симеон, Доган, Станишев, Б. Б., Симеон, Яне, Костов, Волен, Мартин и всякаква друга червена ченгесарска паплач. Затова вече не ги жаля. Хак да им е. Аз съм добре.

Митко ЩИРКОВ