Змии в България – Вдлъбнаточелият смок

41
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Змии в България – Вдлъбнаточелият смок
1 Октомври 2009 / 01:57  |  Автор: Snake  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Здраве

,
Лични

,
Други

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Отровни
,
Полезно

Вдлъбнаточелият смок /Malpolon monspessulanus/

Това е сравнително едра змия от сем. Смокообразни /Colubridae/. Достига до към 2 м. дължина, а най-големият екземпляр, намиран в България е около 160 см.

Окраската на гърба варира от тъмно- до светлосива, а младите индивиди са пъстри. Нарича се вдлъбнаточел поради факта, че надочните му щитчета са изпъкнали.

Вдлъбнаточелият смок /Malpolon monspessulanus/

ювенилен екземпляр

Той е много пъргава змия, която в случай на опасност бърза да се скрие. При невъзможност, обаче, е агресивен, яростно съска (това е „шампиона“ по съскане в България) и хапе, като заема отбранителна поза, понякога издигайки предната част на тялото си, подобно на кобрите.

ето я и въпросната поза

Отровните му зъби са разположени на задния край на горната челюст, като сведенията за това, дали е опасен за човека, са противоречиви.

Вдлъбнаточелият смок е разпространен в Южна Европа (Пиренейския полуостров, Южна Франция, Северозападна Италия, западната и южната част на Балканския полуостров), района на Кавказ, Западен Иран, Северен Ирак, Турция, източното крайбрежие на Средиземно и Червено море и в Северна Африка. В България се среща по долината на река Струма на юг от град Симитли, в Източните Родопи, около Хасково, Харманли и Свиленград, по Черноморието южно от Бургас и в Странджа.

Живее по припечни склонове, обрасли с храсталаци и ниски дървета. Особено предпочита каменисти и скалисти места с много възможности за укрития. Добре се катери по дърветата и храстите.

Храни се предимно с гущери, поради което в някои краища на България го наричат змия – гущерница. В менюто му влизат също и гризачи, дори змии, включително други вдлъбнаточели смоци и пепелянки.

Женската снася през април-май 5-10 яйца (понякога повече), от които след около 60 дни се излюпват малките.

В България е защитен от Закона за биологичното разнообразие, а също и по силата на Приложение III на Бернската конвенция.

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

ЗА МОЯ БЛОГ

Автор: Snake

Дата на създаване: 28 Септември 2009 / 00:14

Категория:
Новини,
Любопитно,
Здраве,
Лични,
Други,
Хоби и развлечения,

Прочетен: 405668
Коментари: 172
Последна промяна: 7 Март 2010 / 00:39