Най – доброто от кухнята на остров Майорка, според Джейми Оливър

30
Добави коментар
DSTours
DSTours

Най – добрите местни специалитети от кухнята на остров Майорка, според  Джейми Оливър

 

 

Остров Майорка е известен повече като плажна дестинация за почивка, предлагаща живописни брегове, златисти пясъци, тюркоазено зелени води, красива природа и много забележителности. Палма Де Майорка е чудесно място да експериментирате с различните местни ястия и деликатеси, повлияни от испанската, португалската, маврийската и каталонската кухня. Благодарение на запалените местни готвачи и производители, островът се превръща в процъфтяваща кулинарна дестинация.

 

 

В следващите редови сме подбрали най – добрите местни специалитети според прочутият готвач и телевизионен водещ Джейми Оливър[1], които не можете да пропуснете, когато сте на екскурзия  или почивка в Палма Де Майорка:

Sobrasada la luna – наденички, от свинско месо, бекон, сладък червен пипер и местни подправки. Sobrasada la luna идва от Солер, западният бряг на Майорка, но е запазена марка за целия остров.

Coca – напомня на блат за пица, върху който в Майорка най – често се слагат червени чушки, лук, спанак. Coca de Cuatro пък е традиционен десерт от пухкаво тесто с аромат на лимони, портокали или шоколад. Идеален за следобедната закуска „merienda“

Ensaimada – печива в спираловидна форма, поръсени с пудра захар. Освен обичайните съставки за сладко тесто, Ensaimada съдържа и свинска мас. Опитайте различните видове с пълнеж от шоколад, сладко или тиква. Десертът е сред най- популярните и вкусни „сувенири“ отнасяни след всяка екскурзия до Майорка

В своето списание “Jamie Magazine”, Джейми Оливър препоръчва Ensaimades от пекарната “El Fornet de la Soca” в столицата Палма, не пропускайте да я посетите, докато се разхождате из китните улици на Палма!

Зехтин Solivellas – приготвен от местни за острова маслини както и чуждестранни сортове. Отлично допълнение към всяко ястие, салати, месо, риба. Маслините са били внесени на острова още от римляните и се използват и до днес. Според различни сведения, зехтин се е произвеждал още от 13 век, като през 19 ти век  достига до 80% от износът на Майорка. Почти всяко ядене започва с Pa amb oli – прясно изпечен хляб и зехтин (може да е поръсен и с традиционни подправки и домати).

Cuatro Kilos Red Wine не пропускайте и бутиковата винарна в югоизточната част на острова, заемаща водещо място в местното вино производство. Виното е сред най-любимите напитки за местните, а испанските вина са известни в цял свят. Сред най – добрите са: Rioja, the Ribera del Duero, Penedes и много други.

Can Morey Сheese – списъкът на Джейми Оливер продължава с овче сирене от породата червена овца – рядък и застрашен вид, произхождащ от Африка.

Xeixa Хляб – опитайте и от топлият хляб или бисквитки, приготвени от традиционна за Майорка пшеница (Xeixa) в семейната пекарна на Tomeu Morro и съпругата му Bianca Riso, не далеч от Pollensa.

Gamba de Sóller – червените скариди – кралете на морските дарове в Майорка могат да бъдат намерени в Солер, на пазарите на L’Olivar и Santa Catalina. Специалитети от разнообразни морски дарове и риба ще откриете във всяко заведение на Палма Де Майорка, от Средиземно море директно във вашата чиния.

Flor de Sal d’Es Trenc – превъзходна „цветна сол“ – натурална или подправена с черни маслини, портокал или лют червен пипер се произвежда в югоизточна Майорка. Добивът на морска сол е основен поминък от векове назад за районите по югоизточното крайбрежие на острова.

Pimentón Tap de Cortí – пикантен колбас с особено изразен червен цвят и аромат на червен пипер. Ще го намерите в гурме – магазините на острова.

 

Кухнята на остров Майорка е най – популярна със свинско месо, наденичките Sobrasada, морски дарове и зеленчуци, овкусени със зехтин, чесън и местни подправки, цитрусови плодове и бадеми, и разбира се десертите. Старите традиции са умело съчетани с модерната европейска кухня, а разнообразието от заведения е достатъчно голямо, за да предложи по нещо за всеки вкус.

Традиционната кухня и вина на остров Майорка ще допринесат за още по – приятните преживявания и емоции, които Ви очакват от 15 до 20 октомври с чартърната програма на Ди Ес Турс с директен полет от Варна до Палма Де Майорка: