Почистване на зъбен камък

1
Добави коментар

Почистване на зъбен камък

Говорим си за …
Жена: начин на употреба
Епидемия от нещастни и объркани жени и мъже
Мъжете, в които се влюбвам, постоянно ми изневеряват
Много неща ви спестявам…
Не прелюбодействай? Не е това, което си мислите!
Начало
Свободно време
Мнението на специалиста
27.05.2013
|
08:00
3
| 70779
Любими
Какво трябва да знаете за избелването на зъбите
Съветите на д-р Иван Башев
Пълна промяна
Пълна промяна
Снимка: личен архив

Лятото е вече тук. С него идва и времето за море, както и суетенето около външния вид, който през зимата е бил малко занемарен. Започват по-честите посещения на фитнес залите и на салоните за красота. Всички искат стегнато тяло, бронзов тен и искрящо бяла усмивка. Замисляли ли сте се, че колкото е по-силен тенът, толкова зъбите изглеждат по-бели. Ето защо ни изглежда, че всички хора с черна кожа имат супер бели зъби. Това е оптична измама, която се дължи на силния контраст между кожата и зъбите.

За да имаме бели зъби, не е нужно да се пържим на слънцето или да не излизаме от солариума. Достатъчно е просто да отидем при нашия зъболекар и да му кажем, че искаме бели зъби.
Изолиране на венците и устните при клинично избелване
Изолиране на венците и устните при клинично избелване
Снимка: личен архив

Една част от зъболекарите ще се опитат да ви разубедят колко вредно е това. Обикновено това са по-възрастните зъболекари, които по една или друга причина не приемат новостите. Те не могат да повярват, че съвременното избелване с подходящи и качествени материали е безвредно. Ако вашият стоматолог е от тази група, просто отидете при някой негов колега, но в никакъв случай не прибягвайте до бабините методи за избелване като например триене на зъбите със сол или сода и не използвайте продукти със съмнителен произход, които някой ви е подарил. В тези случаи е твърде възможно не само да не избелите зъбите си, а наистина да ги увредите. Най-добре е зъболекар да определи кой вид избелване е най-подходящо за вас.
Нанасяне на избелващ гел при клинично избелване
Нанасяне на избелващ гел при клинично избелване
Снимка: личен архив

Избелването на зъбите може да ви помогне не само да се сдобиете със сияйна усмивка, но също така и да се отървете от някои оцветявания и петна по зъбите.

Какво представлява избелването?
Избелването е козметична процедура, при която свободните радикали на кислорода от активни вещества (най-често карбамидпероксид, хидроксипероксид) осъществяват окисляване, а с това и обезцветяването на различни наслагвания в емайла на зъбите. Това връща белия цвят на зъбите. За крайния ефект на избелването влияят много фактори – степен на оцветяването, процент на активната съставка, използване на светлина за ускоряване на процеса и др.

Вреди ли избелването на зъбите?
Избелващите агенти не разрушават по никакъв начин зъбния емайл, а само извличат органичните оцветители от емайла и дентина. Това по никакъв начин не нарушава структурата на зъба, особено ако се спазват инструкциите!

Преди да се започне с процедурите обаче, трябва да знаете, че ако имате коронки, мостове, фасети и обтурации, те няма да променят своя цвят. След като избелването приключи, ще се наложи тяхната подмяна, за да може те да станат с новия цвят на зъбите ви. Добре е да знаете, че жълтеникаво оцветените зъби се избелват най-лесно, а сивкаво оцветените най-трудно.
Гипсови модели и силиконови шини за домашно избелване
Гипсови модели и силиконови шини за домашно избелване
Снимка: личен архив

Има два основни начина на избелване, в зависимост от това дали се прави в кабинета (клинично) или вкъщи (домашно). Разликата между двата вида се състои в концентрацията на избелващия гел, който се използва, а оттам идва и разликата във времетраенето на процедурата.

При клиничното избелване се използват агенти с много висока концентрация и това позволява да постигнем желания ефект с едно или две посещения в зъболекарския кабинет, всяко от тях трае около час и половина. Стоматологът изолира устната лигавица (венците, устните), така че да няма риск върху тях да попадне гел, като в рамките на около час няколко пъти нанася върху зъбите избелващ гел, който в зависимост от марката – се активира по различен начин (химически или с лампа). Това избелване е подходящо в случаите, когато имаме нужда от бърз ефект.