Какво е часовник с вечен календар

1
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Какво е часовник с вечен календар

Механичните часовници с вечен календар винаги са очаровали хората, тъй като това е една много полезна функция в ежедневието на човек. Вечният механичен календар може да се нарече „усложнение” (термин в часовникарството за сложни механизми). С две думи това часовникарско усложнение показва правилно ден, дата, месец и година. Всеки ще каже, че мобилните телефони и смартфоните също показват правилно ден, дата, месец и година, но ръчният часовник с вечен календар си остава класика. Това е величие и едно наистина практично усложнение в света на механичните часовници. Накратно вечният календар е механичен часовник, показващ вярно данните от календара си за години напред. Когато даден месец от годината е с 30 календарни дни, обикновеният ръчен часовник на следващия ден ще показва 31 число на прозореца за дата, а часовникът с вечен календар директно ще обърне на коректната дата – 1 число. Нещо повече – вечният календар е проектиран така, че показва точно датата дори и при високосни години. Има няколко различни типа часовници с усложнение вечен календар. Моделите механични часовници от нисък клас (например японската марка Ориент) са проектирани да показват вярно датата за не-повече от 30 до 50 години, като при моделите от висок клас тези години могат да бъдат стотици, или на теория вечни. За разлика от нормалните механични часовници, където всичко в тях е подвижно и всички компоненти се движат постоянно, при часовниците с вечен календар има няколко компонента (зъбни колела), които се завъртат веднъж на всеки четири години (в някои случаи дори и повече години), за да компенсират датата на високосната година.
Хубавото при часовниците от типа вечен календар е това, че те могат да се комбинират с други усложнения като например хронограф, лунна фаза и репетир. В комбинация с тези допълнителни функции (усложнения) цените на такива часовници биха били изключително високи, заради тяхната сложност на механизма. Това е така, защото при сложните механизми понякога отнема седмици, дори и месеци на ремонт, за да се постигне синхронизация и точност на работата му, а и не всеки часовникар би се наел да ремонтира такъв сложен часовник. Обикновено това става в специализираните часовникарски сервизи.
Не само механичните часовници могат да бъдат вечни календари. Електронните часовници с дигитален циферблат имат в своята памет вечен календар, като те най-често са програмирани до 2100 година.
Обобщено вечният календар е една много полезна функция при часовниците, където ползвателя никога няма да се притеснява, че датата на календара изостава с един ден или с повече дни.

Google