Информация за керамиката и карбонът (въглерод), използвани при часовниците

2
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Информация за керамиката и карбонът (въглерод), използвани при часовниците

Може би си спомняте първата дълбока драскотина върху новия си часовник и как се е озовала там. Отначало се поражда един малък шок, после докосвате часовника си, за да се уверите, че драскотината е реална, последвано от усещането за малко жилване в корема.
Иновациите в света на часовниците днес са на едно доста високо ниво. Не става въпрос единствено за иновации при механизмите, но и за иновации в материалите, използвани за изработката на ръчен часовник. Особено когато става въпрос за спортни часовници, производителите на часовници се опитват да използват различни решения, за да създадат корпус или верижка (каишка), която е достатъчно издръжлива на удари, деформации и дори леки драскотини. Интересен пример за такава иновация е моделът на швейцарската марка Audemars Piguet – Royal Oak. Моделът е комбинация на корпуса и верижката от мат и полир. Всяка една драскотина върху този наистина скъп и луксозен часовник е трън в очите. Затова от Audemars Piguet решили да използват за изработката на часовника материали като високотехнологична керамика и въглерод. Други марки луксозни часовници като IWC и Hublot също предлагат модели спортни часовници, изработени от здравите композитни материали керамика и въглерод.
Друг здрав и твърд материал, използван при изработката на часовниците е титанът. Той е по-здрав от стоманата, същевременно по-лек и ергономичен. Пример за това е моделът на IWC – Pilot Top Gun.
Има също и много хибридни вариации между керамиката и титанът. Материалът DLC например е съвкупност от въглерод, карбон и титан.
Ето и някои плюсове и недостатъци при някои от иновативните материали, използвани в часовникарството.
Въглерод (Карбон) – супер лек, много силна здравина поради своите влакна. Недостатъците са сравнително ниска твърдост на повърхността (може да се драска).
Керамика – много устойчив на надраскване материал, но също си има недостатъци – поради своята структура в екстремни ситуации или при силен удар може да се спука или пръсне на парчета.
www.chasovnici-bg.com

Google