Бейкерова киста (поплитеална киста)

1
769
Добави коментар
rosn
rosn

Синовиалната поплитеална киста (наричана още Бейкерова киста) е състояние, при което се нарушава циркулацията и се натрупва излишна синовиална течност в разклоненията от синовиални торбички, свързани със синовиалната капсула на коленната става. Най-често се локализира в областта на медиалната глава на коремчестия мускул на подбедрицата (m. gastrocnemius), полумембранозния мускул (m. semimembranosus) или задколенния мускул (m. popliteus). Бейкеровите кисти почти винаги са свързани със синовиалната капсула на коленната става.

Етиология

Причините за възникване на този вид кисти са много: всички форми на артрит, артроза, травми. Бейкеровa кистa често  хронифицира, заради помпения механизъм, който се осъществява при движението на коленната става. Бейкерова киста може да се образува в резултат на херния (слабост) на синовиалната мембрана през задния отдел на ставната капсула или от съществуваща комуникация между ставното пространство и бурзата.

Протичане и лечение

Подкожната тъкан не се засяга. През активната фаза има болки в коляното. Диагнозата най- точно се поставя чрез изследване с ултразвук.

Съществуват много консервативни методи за лечение на бейкерова киста, чрез инжектиране на кортикостероидни препарати или пункция с аспирация на съдържащата се течност. При тази процедура най- често се аспирари жилто прозрачна течнот. Най-ефективният метод за лечение е оперативното отстраняване.