Диагностика и лечение на бурсит

1
444
Добави коментар
rosn
rosn

 Бурсит е възпаление на бурсата съпроводено с оток. Бурсата е сак пълен с течност, която действа като възглавница между мускулите, ставите и сухожилията. Цялата повърхност на синовиалната бурсата е облицована със специални клетки, които произвеждат  течност, богата на протеин и колаген. По време на тежко възпаление бурсата се изпълва с прекомерно количество течност, което води до болка, често придружена от подуване и зачервяване. При тежко възпаление бърсата може да претисне съседни структури, което допълнително да увеличи болката в областта.

Причини и основни рискови фактори
Развитието на бурсит може да дължи на някои заболявания, като: подагра, ревматоиден артрит, инфекции, повтарящи се монотомни движения, повтарящи се травми и др.

Симптомите на бурсит 

Възпалението се изразява с намаляване на обхвата на движение и скованост в засегнатата става, мускулна слабост, зачервяване и подуване на ставите,, неразположение, повишена телесна температура, настъпва локално повишаване на температурата точно в центъра на бурсита.

Диагностика на бурсит

Обикновено диагнозата се постава чрез клиничен преглед но много често се изпуска.

В началната фаза на бурсита може да се изпозва ултразвуково изследване (ехография), ядрено магнотен резонанс могат да поставят точна диагноза. Обикновенната рентгенова графия не визуализар възпалителните промени.

Ултразвуковото изследване поставя диагнозата на 98 %

Това е най- честото средства за диагностика поради широката достъпност и ниска цена сравнено с ЯМР.

 

Лечение на бурсит

Обикновено лечението на бурсит в активната фаза включва някои консервативни мерки, като: покой, криотерапия, НСПВС. Ако консервативните мерки не водят до резултат могат да се поставят чрез ехографски контрол НСПВС в самата бурса или антибиотична терапия. В редки случай се прибягва до оперативно отстраняване на бурсата.

При хроничен бурсит се използват различни лечебни масажи, физиотерапия и др.