Съвети за колекционери: Как да купуваме часовници втора употреба

1
777
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Съвети за колекционери: Как да купуваме часовници втора употреба

Пазарът за стоки втора ръка е наистина огромен. Успехът на сайтове за вещи втора употреба като Craigslist, AutoTrader и много други е самото доказателство. Пазарът на такива употребявани часовници не е изключение (тук говорим не за китайски часовници, а за часовници с по-добро изпълнение и качество). Въпреки че ръчният часовник често е персонална вещ, хората понякога са склонни да се разделят с нея, за да си закупят по-хубав и скъп инструмент за време или по други причини, например нужда от пари. Ето някои насоки в това къде и какво да гледаме, когато купуваме часовник втора употреба.
Преди всичко е важно да се разбере, че пазарът на часовници втора ръка може да се раздели на две категории – на скорошни модели и на винтидж модели. Тук ще разгледаме часовници от 1990 година и по-късно, тъй като по-ранните модели изискват малко по-подробно обяснение и експертиза. Всичко преди 1990 г. може да се счита за винтидж, въпреки че някои дефинират понятието за стоки в периода до 1980 година и дори по-рано. Защо като цяло решаваме да си купим часовник втора ръка? Първата причина е шансът да си намерим моделът, който харесваме и винаги сме харесвали, но вече не се произвежда и не може да бъде намерен в наличност по магазините. Друга причина е значителното обезценяване на стока, която вече е била притежание на някого. Така дори чисто нов часовник може да бъде значително по-евтин само, защото го продава човек, който вероятно го е получил като подарък, който не е харесал. Ако е носен, неизбежно ще има някаква амортизация във външния вид и механизма и вие трябва да си прецените до каква степен е приемливо за вас.
Аспектите, към който следва да се фокусирате, когато купувате часовник втора употреба са няколко. Може би някои от тях се доближат до тези при закупуването на автомобил втора употреба.
Сервизна история – това не е толкова важно, ако става въпрос за часовник на една или две години, но винаги питайте дали има гаранционна карта и дали е сервизиран някога. Това е важно особено при механичните часовници, които трябва да се сервизират на няколко години и услугата за това не е никак евтина. Ако предположим, че купувачът няма документ, че часовникът е обслужен в сервиз, тогава може да проверите разходите за едно такова обслужване и да поискате намаляване на цената със съответната сума. Също е добре да се поинтересувате дали има официален сервиз на марката часовници, където да обслужвате в бъдеще закупения часовник или за спецификите при бъдещо обслужване на този модел.
Кутия и документи – ако часовникът е на 30-40 години е много вероятно оригиналната му кутия и документи да са загубени във времето. Все пак е един голям плюс, ако тези атрибути придружават инструмента за време. Разбира се, в случай, че моделът е много специален, ценен и на добра цена източника е сигурен, може да прецените, че ще минете и без тези допълнения. Ако има кутия, питайте да се уверите, че е точно правилната за модела и марката. Имайте предвид, че някои марки с годините променят дизайна на кутиите и може да има няколко вида в различните периоди.
Драскотини и вдлъбнатини – часовникът е за това, за да се носи. Единствено, ако часовник е стоял в кутията, вместо на китката на притежателя, може да бъде запазен от такива външни белези. Напълно нормално е при нормална ежедневна употреба часовникът да има микроскопични драскотини, както и някои по-дълбоки, та дори и понякога вдлъбнатини. Сериозните вдъбнатини са свидетелство за по-агресивно носене на часовника, дори и могат да бъдат следи от удар, изтърване и др. Въпреки това може да решите да купите такъв часовник, ако всички функции работят, но имайте предвид, че щетите може да се крият и под повърхността, невидими за окото на пръв поглед. Също така, ако забележите корозия по стрелките, е много верояно такава да има и в самия механизъм вътре в часовника – подобна корозия обикновено е свидетелство за пропускане на вода вътре в корпуса.
Някои официални дилъри също предлагат часовници втора ръка, както и някои реномирани часовникари. В такива случай много често ще ви дадат и гаранция от 6 месеца или 1 година, тъй като практика е преди да предложат за продажба часовници втора употреба, да бъдат сервизирани и проверени. За много ценни екземпляри големите аукциони като Auctionata, Bonham’s, Christie’s, Sotheby’s и други са единственото място за закупуването им. Те дават възможност за разглеждане на експоната предварително, но същевременно за такива продажби има и много желаещи купувачи, а и задължителното наддаване може да увеличи много цената, да не говорим, че за покупка се дължи и 20% такса към аукционната къща.
Може да продължаваме така с обясненията какво е нужно да се гледа, купувайки ръчен часовник, притежание на друг човек, но най-важното е да не го правите без предварителни познания по въпроса.
Мегамол за часовници www.chasovnici-bg.com

Google