Гледки като пощенски картички 2

1
364
Добави коментар
Boryana_Antimova
Boryana_Antimova

Нетрадиционни провинциални места по света, където туристи не ходят, но показват истинския характер на държавата и са визитна картичка за стила ѝ.

Хобитон, Нова Зеландия.

Знаменитите градове по света дават на туристите определени емоции. Ярките огньове на мегаполисите, калейдоскопът от забележителности, морето от развлечения… Но във всяка страна като в театъра непременно нещо важно остава зад кулисите.

Когато излезем от пределите на столицата,  откриваме за себе си обичаите на коренните жители, малки улички на красиви селища, необикновени постройки от минали векове, чудесни етнически домове и прелестни късчета природа. Фотографският сайт AdMe прави виртуално пътешествие из 15 провинциални места на планетата, разкриващи истинския характер на дадена страна и са реалната ѝ визитна картичка.

Каньонът Фядрарглйуфур, Исландия

lauredupuy.

Каньонът Фядрарглйуфур в югоизточната част на Исландия е едно невероятно творение на природата. Девственият пейзаж тук е удивителен. Каньонът на река Фядра се е образувал след ледниковия период с дължина около 2 км. и дълбочина 100 м. Преминаването по поречието на реката е истинско приключение.

Алберобело, Италия

citytalk.

Миниатюрният Алберобело е пълен с чар. Неговите прекрасни Трули къщи несъмнено завладяват сърцата на пътуващите. Това са около хиляда и петстотин приказни къщи с конусовидни покриви. Между другото, много от тях са на повече от 7 века. Градът е кръстен на израслата наблизо гората – Арболис Белли (красиви дървета). Светът на провинциална Италия ще се разкрие пред вас в този необикновен град, блестящ от светлина.

charming-world.

Тъмният плет, Ирландия

desktopima.

Тъмният плет (Dark Hedges) е необичайно място, намиращо се в близост до село Армой в Северна Ирландия. Тази зашеметяваща букова алея е била посадена от семейство Стюарт преди 3 века. Тяхната цел е била да впечатлят всеки, влизащи в имението, което днес е голф клуб. И все пак, според древна легенда, сред сенките на дърветата може да срещнете призракът на някоя тъжна лейди … Местните жители ценят традицията и обожават загадките.

Село Кандован, Иран

bolbolaan.

Село Кандован от далеч прилича на гигантски мравуняк. В буквален превод името на селището означава „пчелен кошер”. Причудливият релеф се е оформил в древността по време на изригването на вулкана Саханд. В къщите, създадени в каменистите скали, живеят около хиляда души. Но древният вид на селото не трябва да ви подвежда. Местните жители отдавна са запознати с модерния комфорт. Попаднали тук, вие със сигурност ще се почувствате като герои от персийска приказка.

Хобитон, Нова Зеландия

subscribe.

Фантастичното село е създадено за една година в овцеферма, с усилията на 400 души, за снимките на известната трилогията “Властелинът на пръстените”. След приключване на работата по филма селото за известно време остава празно. Скоро обаче фенове на продукцията започват да прииждат, за да видят с очите си “Графството”, сводестия мост, мелницата и другите колоритни обекти.

bloomberg.

subscribe.

subscribe.

Езерото Титикака, Перу/Боливия

alterra.

За местните жители езерото Титикака е свещено. Името му означава “планинска пума”. Според учените, преди милиони години тук е имало море. И днес в езерото се срещат морски риби, ракообразни и дори акули, а по планинските склонове наоколо личат следи от разбивалите се вълни.

В Титикака се стичат около 300 реки. По водата може да видите необичайни плаващи острови от тръстика, обитавани от индианците Уру. Начинът на живот в тези клетъчни популации не се е променил много през последния век. Може дори да ви се стори, че сте се върнали назад във времето.

YaninaSantiago.

Остров Гастелугаче, Испания

urloplandia.

Остров Сан Хуан де Гастелугаче е разположен край бреговете на Бискайския залив. Той се свързва със сушата чрез тесен път и стълбище от 237 стъпала. На острова има манастир на близо 11 века. Прекрасната панорама на Гастелугаче ще запомните завинаги, а пръските от лазурните вълни и свежия полъх ще изпълнят с особена енергия всеки, който посети мястото.

madridbabel.

Шефшауен, Мароко

Синият град Шефшауен е разположен по склоновете на рифова планина. Тук всичко е приятно за окото – красивите пейзажи, старинната архитектура, произведенията на изкуството. И все пак основната атракция е прекрасния цвят – сините нюанси, вариращи от светло синьо до тъмно лазурно. Озовете ли се в този марокански град, ще попаднете в истинска ориенталска приказка.

Zu Sanchez.

Виж още:

Гледки като пощенски картички

Шефшауен: синьо безвремие

Алберобело: в царството на хобитите