Пет съвета как да изградим финансови навици

1
371
Добави коментар
credissimo
credissimo

5 ценни съвета как да изградим финансови наваци

Понякога изглежда, че основното свойство на парите е никога да не стигат.
Мислите ли си често така? Финиширате ли месеца на нула или дори минус? Спохождат ли ви мисли като: „малка ми е заплатата, не мога да пестя“, „животът става все по-скъп“ и „ще имам пари, когато спечеля от тотото“?

Сега ще ги развенчаем. От пестене може и да не се става милионер, но спестените пари могат да ви помогнат да постигнете благосъстояние. Освен това ще ви дадат много повече спокойствие, възможности за пътуване или инвестиция, оптимизъм. Иначе казано, примката около шията ви ще се разхлаби и животът ще придобие малко повече смисъл от оцеляването месец за месец.
Независимо от приходите ви, винаги има начин за заделяне на пари. Има две важни условия, без които нищо няма да се получи: Трябва да сте търпеливи и да не се изкушите да се откажете

По същество:

Ето откъде да започнете:

1. Водете си финансов дневник

Разликата между това да знаеш за какво харчиш и да не знаеш за какво харчиш е огромна. Ако си записвате къде отиват парите ви, всеки път при покупка несъзнателно ще ви застига мисълта

„това трябва ли ми наистина“

Впрочем ако в началото не ви застига, си задавайте съзнателно този въпрос. Много скоро интуитивно ще започнете да се въздържате от някои излишни харчове. Записването им на хартия пък ще ви даде съвсем ясна представа къде и как доходите ви се превръщат в разходи. Което от своя страна ще е от полза при орязването на някои от тях.

2. Първо плащаш на себе си

Стара максима е, че човек всеки месец трябва да заделя 10% от това, което получава. Дори да знаете това правило е много възможно да допускате най-разпространената грешка: Чакате да мине месеца и ако е останало нещо, го спестявате. Принципът обаче е точно обратният. Всеки път, когато вземете пари, първо отделяте тези 10% (или друга избрана сума) и чак след това разполагате с остатъка. Не се притеснявайте, ще се справите.

Това е малък трик за мозъка:

Когато знаете, че имате по-малко пари, се нагаждате спрямо съответния бюджет. След време ще установите, че неусетно сте натрупали нелоши спестявания.

3. Чистете дълговете си

Съвременният живот е живот на кредит. Колкото и полезен да е този инструмент, той добавя ежемесечен разход към финансите ни. Не си позволявайте да забавяте плащания и да трупате наказателни лихви. Ако имате възможност да погасите заем предсрочно – направете го. Върнете и дълговете си към приятели, ако имате такива. Винаги, когато теглите, преценявайте добре възможностите си за изплащане. И както в първа точка: задавайте си въпроса, дали е необходимо сега.

4. Използвайте времето разумно

Най-голямото неосъзнато разхищение е на собственото ни време. Понякога 24 часа в денонощието ни се струват много малко, а всъщност дори не помисляме колко от тези часове са прекарани смислено. Равносметката на начина, по който управлявате времето си, е не по-малко важна от съставянето на бюджет. Това е безплатен ресурс, който можете да използвате по много полезни начини.

Спестеният час от телевизия, прекаран в учене на нещо ново един ден може да ви изстреля напред в професията и живота.

5. Търпение

Както стана дума и в началото, нищо не се случва от днес за утре. Посаденото семе изисква месеци (а в някои случаи и години) докато порастне и започне да дава плодове. По същият начин ако един месец поддържате финансова дисциплина, не може да очаквате, че още на втория ще има огромен резултат. Поддържайте темпото и след време ще го видите.