Уникален механичен часовник в мобилен телефон – механика на пеперудата

1
507
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Уникален механичен часовник в мобилен телефон – механика на пеперудата

Може в първия момент да се зачудите дали това е телефон с часовник, или часовник с телефон, но след това отговорът става очевиден…
Идеята за френския objet d`art, подобно на много други велики произведения на изкуството, идва случайно. Тя е по-скоро рационална, отколкото въплъщение на художествен гений. Въпреки това крайният продукт е изумително произведение на часовникарското изкуство, намерило място на капака на телефон.
Желанието да комбинира механичен часовник с мобилен телефон се заражда в главата на Тома Прюво по време на полет от Париж до Хонконг. Както е обичайно на борда на самолет, французинът трябва да изключи мобилния си телефон. Това го лишава от възможността да вижда колко е часът. На младия мосю Прюво му се приискало в телефона да има такова устройство, което да позволява на часовника да работи дори при изключен телефон. И като човек с техническо образование, не му хрумнала мисълта да си купи часовник от друга марка, а искал да разреши въпроса с инженерна мисъл, като запази времеизмервателя в тялото на телефона.
Това е легендарното обяснение, което ще остане за поколенията, когато Celsius 18 утрои първоначалната си цена от 500 000 лева. А истинската история за създаването на един от най-елегантните телефони, криещ в себе си изключителни технологии, вероятно трябва да търсим в желаниети на четиримата създатели на LeDix да направят нещо невиждано.
Най-важното в изключителния LeDix Furtif е принципът на зареждане – независимо от батерията на телефона. Хронографът се състои от над 300 части и се зарежда механично – с отварянето на капачето на луксозния телефон. Всяко отваряне и затваряне е патентован процес, наречен Remontage Papillon, вдъхновен от размахването на крилата на пеперудата, който добавя 3 часа до запълването на резерва от 100 часа. Изпълнението на наглед простата идея е наложило използването на безкрайно прецизна техника. Първият продукт на Celsius 18 е отнел 4 години за разработка, като в първите от тях акцентът е паднал върху поетичната страна на творението, извън границите на сериозния часовникарски бизнес.
LeDix Furtif е направен от полиран и излъскан титан. Изключителната и напълно независима от телефонната батерия точност се гарантира от турбийона с най-голямо отклонение в света на луксозните часовници (36 мм). Механизмът е скрит във водонепропусклив корпус от алиминий, титан и керамика, който осигурява екстремна устойчивост.
Сливането на висшето часовникарство със света на мобилните технологии ражда механичен шепот, който елегантно придружава всяка комуникация. Революционното произведение може да се поръча със собствен каталог от аксесоари. Те носят имената LeKit – „свободни ръце“ (хендсфри), LaBase – зарядно устройство от дърво, кожа и метал, LaChaene – филигранна верижка за окачване на колана, LeCoffret – кутията за подарък, и LeHolster – ръчно ушит калъф. Всички те са изработени по проект на Celsius 18 от благородни материали и доколкото е възможно, включват механични компоненти, в тон с концепцията на LeDix Furtif.
Celsius 18 държи да остане далеч от масовия вкус. Произведението ще се предлага в три скромни серии по осем екземпляра всяка – с платина, с розово злато и серия просто в черно.
Телефонната част на апарата сама по себе си не е интересна. Тя се произвежда от голяма френска компания за мобилни телефони и включва обичайните за дори по-евтин от 500 000 лева подробности – дисплей с 262 хиляди цвята, 3.2 мегапикселова камера, Blootooth и литиево-йонна батерия.

www.Chasovnici-bg.com

Източник: списание Prime Time

Google