КОЙ Е ПЕТЪР ПЕТРОВ?

2
312
Добави коментар
erra
erra

Петър Димитров Петров е български инженер, роден на 21 октомври 1919 г. в село Брестовица.

През 1939 г. се записва във Френския чуждестранен легион, като през  1941 г. се завръща в България и служи в българската армия.

През 1944 г. заминава в Германия, където следва инженерство в Мюнхенския университет. Занимава се също с механика и корабостроене. Участва в проектирането и строежа на над 60 кораба.

През 1951 г. заминава за Торонто. По-късно отива в САЩ, където взима участие в космически проекти и работи за НАСА.

През 1968 г. основава собствена компания. Използвайки познанията си от технологичните проекти на НАСА Петър Петров разработва първия в света безжичен сърдечен монитор.

През 1969 участва в създаването на прототипа на цифровия електронен ръчен часовник, наречен „Пулсар“ (Pulsar). Моделът по онова време се е продавал за сумата от 2100 щатски долара.

В Америка българският инженер е носител на много признания и награди, но в комунистическа България е обявен за враг на народа. Дават му задочна смъртна присъда, която по-късно е отменена.

Считан за един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век, сред изобретенията на Петър Петров са: първият в света безжичен сърдечен монитор, участие в разработването на първия дигитален ръчен часовник, първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити.

Петър Петров умира в Хънтсвил, Алабама на 27 февруари 2003 г.

 

Източник: Уикипедия

Снимки: possitivebg.wordpress.com, bgnow.eu, bulblog.com