Как да подготвим колата си за зимата

2
370
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Шест важни стъпки, с които да се погрижим за колата си и своята безопасност на пътя

Времето застудява, есенните дъждове редовно правят пътната обстановка неприятна, а от Старките знаем, че „Зимата идва“. И докато времето навън бавно, но постепенно ни кара да изваждаме от гардероба дебелите си дрехи, трябва да се замислим и за още нещо важно – как да подготвим автомобила си за ниските температури и лошите атмосферни условия.

Нова телевизия предлага шест важни стъпки как да се погрижим за колата си и своята безопасност на пътя:

Зимните гуми

На много хора им се е случвало за секунди да изгубят контрол над автомобила, когато шофират през зимата. Затова е важно да смените всички гуми със зимни, и то още преди да е паднал първия сняг. Доказано е, че те са по-безопасни при шофиране върху сняг и лед. Използването на летни или всесезонни гуми през зимата би било неоправдан компромис, който може да застраши живота и здравето на вас и вашите спътници в колата.

Експерти препоръчват смяната на гумите да се извърши през октомври или в началото на ноември, когато средните температури паднат за постоянно. Преди да направите това, трябва да сте сигурни, че грайферът на зимните гуми, с които разполагате е достатъчно дълбок (препоръчително е поне 3-4 мм) и че джантите са в добро състояние. След като извършите смяната, проверете и налагането в гумите.

Акумулатора

Студът се отразява неблагоприятно на всяка батерия, затова е важно да проверите състоянието на акумулатора преди температурите да паднат драстично. За всеки случай, винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Някои експерти препоръчват, ако планирате да не използвате колата с дни и седмици през зимата, да свалите акумулатора и да го приберете на място, където температурите са по-високи.

Виж още: Пожарогасителят в колата – какво трябва да знаем

Зареден багажник

Преди температурите да станат минусови е добре да сте сигурни, че в багажника имате всичко необходимо:

Кабели за подаване на ток
Вериги за вашия размер зимни гуми
Фенерче с допълнителни батерии
Въже/колан  за теглене случай, че заседнете в снега и някой трябва да ви издърпа
Ръкавици и резервен чифт ботуши в случай, че ви се наложи да прекарате повече време навън
Резервна зимна течност за чистачки
Резервна бутилка с масло
Течност за размразяване на ключалки и препарат за размразяване на автостъкла
Стъргалка за лед
Резервни крушки
Aптечка за кола 

Чистачките

През зимата се налага по-честото използване на чистачките, затова е важно те да са в добро състояние. Цените на комплектите не са толкова високи и ако смятате, че те не почистват добре, просто купете нови.

Светлинната уредба

Важно е светлинната уредба да е в изправност, когато сте на път през зимата. Проверете дали всичко е наред и дали фаровете са регулирани, така че да осветяват нужния участък от пътя, но и да не заслепяват движещите се в обратната посока водачи.

Последна проверка

Проверете и нивото на антифриза, маслото, състоянието на филтрите и свещите. Някои експерти съветват преди зимата да откараме колата си сервиз, където да бъде прегледано и състоянието на спирачките и кормилната уредба.

Източник: Нова телевизия