Стилът шале – къщи като от зимна приказка

1
448
Добави коментар
za-doma
za-doma

Планински къщи за бягство от среса

Думата chalet означава планинска постройка в алпийски стил. Това, което прави стилът уникален и толкова привлекателен е невероятния уют, който създава, както и усещането, че човек се намира в жилище – скривалище, което го защитава не само от суровия студ, но и от шума и стреса на градския живот.

Стилът шале олицетворява архитектурата на селската алпийска къща и изключително топъл и комфортен интериор. Жилищата с този дизайн са създадени с цел да осигуряват спокойствие и уют. Те са прекрасното място, на което може да се отдадете на пълен релакс!

Характерните архитектурни черти на къщите в стил шале са широките стрехи, чиято цел е да пазят фасадата на къщата от суровото време в планината. Интериорът се отличава с използването на естествени материали и най – вече – масивно дърво.

Класическата къща в стил шале представлява здрава постройка от масивни греди, която има за цел да защити обитателите си от суровите условия в планината. Постройката може да бъде от малка хижа до двуетажна или триетажна къща. Покривите са високи, двускатни и надвиснали над вертикалните стени, за да ги защитят от опасното време. Последният етаж е мансарден със скосен таван.

Балконите често излизат доста пред сградата и създават усещането, че сте над долината. Ниско над тях се намират скатовете на покрива с цел да ги предпазват от вятър и сняг. Къщите са направени от естествени материали – камък и дърво. Използват се масивни греди от иглолистно дърво – най – често – бор или ела.

Фасадата на къщата, която се намира от неблагоприятната страна т.е. тази от която духат силни ветрове е с малко на брой врати и прозорци и често е обшита с допълнителен брой дъски за изолация. Фасадата от страната с по – благоприятни условия най – често гледа към долината или към живописен пейзаж. Тя е декорирана с дървени пана, резба и красиви плетеници. Често са поставени дървени капаци на прозорците, изписани в бароков стил.

Характерна украса на входната врата е венецът от горски и полски цветя.

Архитектурата на алпийските къщи отлично се вписва в невероятния ландшафт, който я заобикаля. Алпийските гори и ливади са пленителни по всяко време на годината, а къщата в стил шале е в уникална хармония с природата наоколо. За нейното създаване се използват само екологични материали – дърво, камък, пясък, вар. Освен това строежът се извършва ръчно.

Ако имате хижа в планината, извънградска вила или къща на село и искате да я обзаведете в стил шале, за да се отдадете на заслужена почивка от градската среда, бъдете сигурни, че ще си гарантирате уют и истински отдих.

Днес е предлагат сглобяеми дървени къщи, които са отлично топлоизолирани и с подходяща декорация и обзавеждане могат да се доближат до натуралното шале.

Друг вариант е да прикриете модерната фасада под облицовка от грубо обработени дърво и камък, като разбира се заложите на характерния интериор в стил шале. Терасите са направени изцяло от дърво, покривът е от керемиди, а естествения камък намира приложение за рамка на камината и облицовка на стените. Добре е дограмата да е дървена, за да придаде автентичен вид на къщата, на прозорците също така може да се поставят външни дървени капаци. Приземният етаж обикновено е предвиден за складово помещение. На първият етаж са разположени дневна зона, кухня и трапезария, а на мансардния етаж – спалните, детска стая, баня. Разбира се ако вилата е голяма и имате възможност ще бъде чудесно ако за допълнителен комфорт си обособите – мини фитнес или сауна.

Разбира се инвестицията за изграждане на вила в стил шале не е особено малка. Но ако имате стара къща на село в подходящ район и ви предстои да я ремонтирате или си търсите малка такава, в която да разпускате през уикенда, то може да взаимствате идеи и детайли от уникалните алпийски къщи за да създадете атмосфера максимално близка до типичното шале. Със сигурност това ще бъде идеалното място за отдих през ваканциите.