Без ГЕРБ не може да се управлява

1
309
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Направих всичко възможно да има един кандидат за президент в дясно. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

”Министър Ненчев ми е свидетел – направих всичко възможно да има един кандидат в дясно. Щяхме да победим по-лесно. С него говорихме, че от ГЕРБ можем да дадем кандидат за президент, те да дадат вице. Той каза, че всички са съгласни, но понеже Радан и Атанасов искат да им се обадиш лично и да им го предложиш и тогава да се съгласят, обадих се на Атанасов, той каза, че „има хляб” в това. После на Радан, а той в Австрия на екскурзия, каза искам, ама съм зает, като дойда в сряда ще се обадя, вечерта ще се видим. И аз си мисля, че действително става. В сряда сутрин гледам пресконференция Атанасов и Радан Кънев обясняват как по-лошо от ГЕРБ няма. Канцелирах срещата и приключих”, обясни премиерът. Той отбеляза, че не иска друг партньор освен Реформаторите и те са възможно най-добрият партньор.

„Не считам, че ще дам оставка, защото съм убеден, че Цецка Цачева ще има много по-добър резултат от социологическите изследвания. Не ги гледайте изследванията, защото и социологическите агенции работят за пари, така че който им поръчва такива резултати, ги дават. Аз вярвам само на една, според която се очаква добра избирателна активност и българите ще изберат добър президент”, коментира премиерът.

Той заяви, че ни най-малко не съжалява за думите си, че правителството ще подаде оставка, ако Цецка Цачева не е първа на първи тур.

„Това е почтена позиция – ако не си първа политическа сила, нямаш претенции да управляваш. Експериментът „Орешарски” – втора политическа сила с трета и с четвърта видяхте до къде доведе”, отбеляза още Борисов. „Не давам прогнози, познавайки качествата на кандидатите.Основните опоненти на Цачева ги познават в ежедневието”, допълни още той. 

По думите му всички министри работят комфортно с него, в приятелска и задружна атмосфера.

„Нямаме нито един спор до този моменти и те са го декларирали”, допълни Борисов.

По отношение на мандата на Росен Плевнелиев премиерът коментира, че той има много добри постижения.

„Измъкна България от изолацията, в която бе попаднала президентската институция”, посочи Борисов. „С Плевнелиев имахме много честен и мъжки разговор – обясни ми, че по лични причини не се чувства достатъчно убеден за втори мандат и това го бяхме говорили няколко месеца по-рано. Една единствена грешка е имал към ГЕРБ през целите тези години, когато каза, че без ГЕРБ може да изкара повече. Не беше честно към партията”, каза още премиерът. 

„ГЕРБ и ДПС нито в карткосрочен, нито в дългосрочен план могат да управляват заедно. Повтарял съм го много пъти“, уточни Борисов. – „Ахмед Доган финтира българските политици. ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла в тази игра. Ние сме непорочни. Не сме управлявали заедно. Ако има нещо за българския народ, което да бъде противно това бе моделът Орешарски. Какво направи Доган – изкара Орешарски за кандидат президент, ще преброи колко гласа има. Той познава прекрасно народопсихологията на българина. ГЕРБ няма да приеме тези гласове, сега топката е при БСП“, заяви Борисов.

Според него „Радев ще бъде новият Орешарски“. Т.е. ген. Радев ще бъде също толкова зависим, колкото е бил Орешарски, уточни премиерът.

„Г-жа Цачева няма да бъде подкрепена от ДПС“, категоричен е Борисов. – За него с Реформаторския блок „е лошо, но без тях е още по-лошо“, ще последва катастрофа в държавата. „Съветвам БСП и ДПС да не разклатят държавата догодина, защото ще изпаднем в тежка ситуация. БСП и ДПС са основните фактори, но хората не са забравили зулумите, които направиха. Те нямат кадри. Предстои председателство от януари 2018 г., това е нещо много трудно, една година няма да стигне“, каза премиерът.

Борисов е заварил една държава в тежка икономическа криза с „разбита банкова система, висока безработица“, а направихме стабилна държава. Това го казват и водещите институции като МВФ и СБ, допълни той.

„Нямам нищо общо с нито с Ченалова, нито с Янева. Каките какво казали, врачката…“, заяви премиерът Борисов, коментирайки ситуацията в съдебната система и изтеклите разговори между двете съдийки. „По никакъв начин няма да се меся в съдебната система“, заяви той.

“Пеевски не го знам изобщо. Ако го знаех, ДПС щеше да ме подкрепя, а нямаше да правят това с Орешарски. За мен е по-добре да загубя избори и да остана честен, отколкото да правят колоборация с тези хора“, каза Борисов за връзките си Делян Пеевски.

„Без ГЕРБ не може да се управлява. За 25 години никой не е направил по-добри неща от нас“, категоричен е Борисов.